Ziua comemorării victimelor fascismului şi comunismului | Ludovic Orban: Asistăm și astăzi la încercări ale unor formațiuni politice de a bloca democrația

Cu ocazia Zilei comemorării victimelor fascismului şi comunismului, Ludovic Orban, premierul României, a declarat, în mesajul său, că și, în prezent, există facțiuni politice care încearcă să demonteze regimul democratic din România. În plus, premierul a atras atenția asupra tuturor momentelor de impas prin care regimul comunist a făcut România să treacă.

”Comemorăm astăzi victimele fascismului şi comunismului, cu gândul la zecile de milioane de oameni din întreaga lume deportați, torturați, privați de libertate, de drepturile fundamentale și chiar uciși în urma acțiunilor abuzive și criminale ale regimurilor dictatoriale care au umbrit istoria secolului trecut și care ne-au afectat și pe noi, pe români”, a declarat premierul, în mesajul său.

În plus, Ludovic Orban a făcut referire și la Pactul Ribbentrop-Molotov, evenimentul marcant prin care Europa a căpătat două direcții ideologice diferite, dar cu același scop, cenzurarea până la cel mai înalt nivel.

”Mărturiile despre acele vremuri sunt dureroase și reprezintă o veritabilă pledoarie pentru condamnarea fermă a crimelor comise de regimurile totalitare și autoritare. Alegerea datei de 23 august ca zi de comemorare a victimelor fascismului și comunismului amintește semnarea pactului Ribbentrop-Molotov, în 1939, care practic a însemnat împărțirea Europei între două sfere de influență nefaste, nazistă și stalinistă, și declanșarea celui de-Al Doilea Război Mondial, cu consecințe ireparabile pentru oameni, pentru multe state și pentru întreaga lume. Coșmarul unor regimuri totalitare a continuat zeci de ani pentru mulți dintre europeni, inclusiv pentru români. Printr-o coincidență istorică, după exact cinci ani de la semnarea pactului Ribbentrop-Molotov, ieșirea din război a României, la 23 august 1944, avea să însemne pentru țară și începutul sovietizării, teroare, opresiune și interzicerea pluralismului politic. Generații întregi au fost private de drepturi și libertăți fundamentale, au fost distruse vieți, iar democrația a fost călcată în picioare”, a mai scris premierul.

Revenind la vremurile prezente, Orban a menționat continuarea luptei împotriva totalitarismului, prin investigațiile privind arestările vechii Securității.

Citeste si:
Klaus Iohannis: A fost o victorie majoră a dreptei în România
Klaus Iohannis: A fost o...

”Acum, după mai bine de trei decenii de când românii și-au redobândit libertatea și dreptul la democrație, cea mai potrivită reparație morală pentru cei care s-au opus dictaturii roșii este să le păstrăm vie amintirea, să le respectăm suferința și să susținem continuarea investigațiilor care vizează regimurile totalitare, pentru ca legea să facă dreptate atât cât se mai poate”, mai spune Orban.

PSD vs. PNL

Lupta politică acerbă din România l-a îndemnat pe premier să își ducă mesajul în direcția unor acuzații subtile.

”Conștientizarea răului făcut de orice regim totalitar și nedemocratic este o condiție esențială pentru ca greșelile trecutului să nu se mai repete vreodată. Din păcate, asistăm și astăzi la încercări ale unor formațiuni politice de factură post comunistă de a bloca democrația sau de a schimba direcția aleasă de români. Resping orice încercare a unor grupuri de interese politice de a reînvia metode de manipulare care amintesc de anii de dictatură”, a conchis premierul.

Citeste si:
USR-PLUS îl propune pe Dacian Cioloș premier după alegeri
USR-PLUS îl propune pe Dacian...
Sursa foto: Agerpres FOTO

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri