STUDIU: În timpul pandemiei, planeta s-a liniștit

Pandemia a redus zgomotul făcut de oameni cu până la 50%. Cea mai mare liniște a fost în lunile martie și aprilie, atunci când a fost carantină în majoritatea statelor lumii. Sunt concluziile unui studiu la care au participat specialiști de pe tot globul, scrie Digi24.

Bogdan Grecu, cercetător la Institutul Național de Fizică a Pământului (INFP), de la Măgurele, a realizat un studiu, alături de specialiști din întreaga lume, despre evoluția zgomotului determinat de activitățile oamenilor, în perioada pandemiei.

"Aceasta a fost cea mai lungă liniște a pământului din istoria cunoscută", a declarat Bogdan Grecu, cercetător INFP.

Rezultatele au fost determinate de datele a peste 300 de stații seismice din întreaga lume.

"Stații cum este aceasta, Black Forest, o stație din Munții Pădurea Neagră izolată, se poate observa o reducere, nu foarte importantă, dar o reducere a zgomotului", mai spune acesta.

Citeste si:
Idei salvatoare pentru a deveni mai productiv la locul de munca
Idei salvatoare: Patru...

Câtă gălăgie a fost în Capitală

În ceea ce privește țara noastră, în Capitală s-a înregistrat o scădere a zgomotului seismic cu până la 20 la sută.

”Am descoperit că după decretarea stării de urgență, valorile de zgomot au scăzut față de cum se înregistra înainte. Vedem aici un minim absolut atins în al treilea week-end al lunii aprilie", Alexandru Țigănescu, cercetător INFP.

La studiul privind zgomotul seismic de pe planetă au participat aproape 80 de cercetători, din 27 de țări. Întregul material, unde se găsește și analiza asupra României, a apărut în numărul de pe 11 septembrie al revistei Science.

Citeste si:
Încă un vaccin anti-COVID-19 primește undă verde pentru faza a treia
Încă un vaccin anti-COVID-19...
Sursa foto: Anna Shvets/Pexels

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri