40% dintre speciile de plante din lume sunt în pericol de dispariție

Circa 40% dintre cele 500.000 de specii de plante şi ciuperci cunoscute la nivel global sunt în pericol de extincţie, potrivit unui studiu publicat miercuri.

Folosirea unor tehnici mai sofisticate pentru evaluare şi analiză au permis oamenilor de ştiinţă să ''corecteze prejudecăţile'' în ceea ce priveşte suprareprezentarea unor grupuri de plante şi regiuni în datele anterioare, au precizat Grădinile Botanice Regale din Marea Britanie (Royal Botanic Gardens, RBG), în raportul ''Starea lumii'' citat de Agerpres.

Raportul, la elaborarea căruia au contribuit 210 oameni de ştiinţă din 42 de ţări, a ridicat proporţia estimată a speciilor de plante şi ciuperci ameninţate cu dispariţia la 39,4%, de la 21% în cadrul unui studiu din 2016.

Speciile expuse riscului includ 723 de plante cu utilizare medicinală, în contextul cererii globale în creştere pentru medicamente din surse naturale.

Raportul a subliniat totodată utilizarea insuficientă a plantelor care reprezintă surse potenţiale de hrană şi energie.

Citeste si:
Nestle va investi miliarde de dolari pentru a-și reduce emisiile de...
Nestle va investi miliarde de...

Deşi au fost inventariate 7.039 de pante comestibile, 90% din ''consumul de energie alimentară'' provine doar de la 15 plante, în contextul în care circa patru miliarde de persoane se bazează în exclusivitate pe orez, porumb şi grâu.

''Datele provenite de la raportul de anul acesta zugrăvesc o imagine a unei lumi care a renunţat la potenţialul plantelor şi ciupercilor în abordarea problemelor globale fundamentale cum ar fi securitatea alimentară şi schimbările climatice'', a spus Alexandre Antonelli, director ştiinţific în cadrul RBG.

''Oamenii de ştiinţă s-au bazat pe prea puţine specii pentru prea mult timp'', a spus Antonelli.

''Într-o vreme marcată de pierderea rapidă a biodiversităţii, nu reuşim să accesăm comoara incredibilei diversităţi în ceea ce priveşte oferirea şi pierderea unui şanse imense pentru generaţia noastră", a încheiat el.

Citeste si:
STUDIU: Oamenii fac speciile de animale să dispară de 1000 de ori...
Studiu: Din cauza oamenilor,...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri