Aproximativ 150 de militari din Ministerul Apărării Naţionale au participat la ceremonia oficială, în format restrâns, organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României în Piaţa Arcul de Triumf din București. Liderii politici au trimis mesaje de încurajarea românilor, dar nu au uitat nici de campania electorală în discursurile oficiale.

Potrivit MApN, pe timpul ceremoniei a fost ţinut un moment de reculegere în memoria eroilor români căzuţi pe câmpurile de bătălie pentru reîntregirea neamului românesc şi a victimelor virusului SARS-CoV-2, au fost trase 21 de salve de tun, iar preşedintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori şi a susţinut o alocuţiune.

Evenimentul, care nu a fost deschis publicului, s-a desfăşurat cu respectarea strictă a prevederilor legale referitoare la prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Cu ocazia Zilei Naţionale, reprezentanţi ai Armatei României vor participa, la solicitarea şi cu sprijinul autorităţilor locale, la pregătirea, organizarea şi desfăşurarea de ceremonii de mică amploare în unele garnizoane în care sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare, iar militarii aflaţi în misiune în afara teritoriului naţional vor desfăşura ceremonii militare în cadru restrâns.

De asemenea, drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că la fel ca în momentele importante care sunt cinstite de Ziua Naţională, în contextul pandemiei de COVID-19 este nevoie de implicarea tuturor, punctând că "uniţi, solidari şi hotărâţi" vom trece cu bine şi peste această perioadă grea.

"Dragi români, astăzi este nevoie, la fel ca în importantele momentele pe care le cinstim de Ziua Naţională, de implicarea fiecăruia dintre noi. Scopul nostru trebuie să fie sprijinirea eforturilor în vederea depăşirii acestei perioade pline de provocări şi implicarea într-un nou angajament pentru viitor. Nu va fi uşor, dar sunt sigur că împreună, cu energie şi responsabilitate, vom reuşi să ne apropiem, cu fiecare zi, de o revenire la vremuri normale. În întreaga Românie am văzut poveşti copleşitoare despre oameni care îşi dau mâna pentru a-i ajuta pe ceilalţi, despre oameni care se oferă voluntari, despre oameni care donează continuu pentru spitale aflate în dificultate. Aceasta este unirea românilor din anul 2020!", a spus şeful statului la ceremonia organizată în Capitală cu ocazia Zilei Naţionale a României.

El a subliniat că "uniţi, solidari şi hotărâţi vom trece cu bine şi peste această perioadă grea".

"Şi când această pandemie va fi depăşită, ne vom întâlni din nou. Vom fi împreună şi vom spune că uniţi am învins şi că, orice vom avea de înfruntat mai departe, tot uniţi vom învinge!", a afirmat Iohannis.

De asemenea, președintele a îndemnat românii să iasă la vot la alegerile de weekendul care urmează, pentru a-și alege liderii politici potriviți.

Orban: Ziua Națională, un prilej bun să reflectăm asupra exemplelor de unitate din istoria noastră

Premierul Ludovic Orban afirmă că, anul acesta, din cauza pandemiei, când românii sunt nevoiţi să marcheze Ziua Naţională fără parade, defilări şi alte evenimente intrate în tradiţie, este un bun prilej de reflecţie asupra exemplelor de unitate din istoria noastră, adăugând că prin "coeziune şi unitate" putem depăşi acest moment, care poate fi privit ca "unul crucial al destinului nostru".

"Ziua Naţională a României, chiar dacă o sărbătorim atipic anul acesta din cauza restricţiilor impuse de pandemie, rămâne la fel de importantă pentru noi, prin rolul pe care Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 l-a avut pentru desăvârşirea statului naţional. Au trecut 102 ani de atunci, timp în care au fost şi perioade de grea încercare, pe care românii le-au depăşit uniţi în atingerea unor idealuri sau depăşirea unor situaţii de criză. Astăzi, când ne vedem nevoiţi, din cauza pandemiei, să marcăm Ziua Naţională fără parade, defilări şi alte evenimente intrate în tradiţie, este un bun prilej să reflectăm, poate mai mult decât am făcut-o în anii trecuţi, asupra exemplelor de unitate din istoria noastră", afirmă Ludovic Orban în mesajul său.

Premierul adaugă că actualul context poate fi privit ca "un nou moment crucial al destinului nostru", care poate fi depăşit cu bine dând dovadă de "coeziune şi maturitate socială".

"Ne emoţionează semnificaţia acestei zile, în care sunt adunate toate sacrificiile românilor pentru afirmarea naţională şi stăruinţa unui popor de a deveni o naţiune de sine stătătoare, independentă, aducând toate teritoriile româneşti în interiorul aceloraşi graniţe. Să privim, însă, acest context ca pe un nou moment crucial al destinului nostru, pe care îl putem depăşi cu bine dând dovadă de coeziune şi maturitate socială. Doar prin eforturile noastre unite putem salva vieţi şi învinge virusul, doar prin convergenţa tuturor energiilor din societate putem reveni cât mai curând la normalitate, pentru ca apoi să deschidem o nouă cale către modernizarea României", subliniază Orban.

Şeful Executivului îşi încheie mesajul cu credinţa că următoarea Zi Naţională a României îi va găsi pe români cu bine.

" La mulţi ani, România! La mulţi ani, dragi români, iar următoarea Zi Naţională a României să ne găsească pe toţi cu bine şi să o sărbătorim din nou aşa cum se cuvine!", a concluzionat Orban.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri