Dezvoltarea Portului Constanţa prin promovarea unui plan major de investiţii, astfel încât acesta să-şi atingă potenţialul maxim şi să îşi întărească rolul de port regional cu perspective să devină cel mai important port din regiune, este unul dintre obiectivele prevăzute în Programul de guvernare depus la Parlament de premierul desemnat, Florin Cîţu.

Documentul prevede astfel susţinerea unui portofoliu consistent de proiecte de investiţii în Portul Constanţa prin care să se asigure creşterea accesabilităţii, a capacităţii de transport maritim de mărfuri şi implicit a creşterii volumului schimburilor comerciale, scrie Agerpres.

În acest sens, se face referire la dezvoltarea de terminale specializate în portul Constanţa Sud - Molurile III şi IV Sud, fiind necesară suma de 12,3 milioane de lei pentru reactualizarea studiului de fezabilitate şi pregătirea documentaţiei pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile, ce va fi asigurată din surse proprii ale Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa.

De asemenea, 60 de milioane de lei (12,69 milioane de euro) sunt necesari pentru extinderea la 4 benzi a drumului dintre Poarta 10 bis-Poarta 10, iar pentru modernizarea infrastructurii de distribuţie a energiei electrice în Portul Constanţa - zona Port Nou Constanţa este nevoie de 29,5 milioane de euro, fără TVA (valoarea estimată a lucrărilor, conform Master Plan Port Constanţa).

Modernizarea infrastructurii portuare prin asigurarea creşterii adâncimilor şenalelor şi bazinelor şi a siguranţei navigaţiei în Portul Constanţa presupune o investiţie de 227,834 milioane de lei (50,40 milioane de euro).

În plus, este prevăzută îmbunătăţirea siguranţei traficului naval prin finalizarea procesului de achiziţionare de nave tehnice multifuncţionale şi echipamente specifice.

Guvernul Cîţu îşi mai propune la capitolul transport naval, pe termen scurt şi mediu, îmbunătăţirea condiţiilor de navigaţie pe sectorul comun româno-bulgar al Dunării în cadrul proiectului Fast Danube (valoare: 25,379 milioane de lei/5,22 milioane de euro), asigurarea finanţării pentru continuarea lucrărilor de protecţie şi consolidare a malurilor înalte în zona Canalului navigabil Dunăre-Marea Neagră; modernizarea şi extinderea capacităţii de operare în porturile Medgidia (valoare 102,316 milioane de lei/21,53 milioane de euro) şi Luminiţa (valoare 98,196 milioane de lei /20,6 milioane de euro).

Promovarea unor proiecte pentru dezvoltarea şi modernizarea porturilor, în vederea atragerii fluxurilor de marfă: "Extinderea infrastructurii portului Calafat (km 795) şi sistematizarea dispozitivului feroviar al portului - etapa I", "Port Brăila - Lucrări de infrastructură portuară a sectorului portuar din Incinta Bazin Docuri" (valoare 127,136 milioane de lei/26,24 milioane de euro) şi analizarea oportunităţii reactualizării studiului de fezabilitate pentru obiectivul de investiţii "Amenajarea râurilor Argeş şi Dâmboviţa pentru navigaţie şi alte folosinţe" sunt alte obiective ale noului Guvern.

Totodată, se prevede elaborarea unei strategii de dezvoltare a transporturilor navale care îşi propune să realizeze o planificare corectă şi concretă a investiţiilor necesar a fi susţinute în porturile româneşti, o redimensionare a politicilor tarifare şi vamale, crearea unor alianţe strategice cu statele aflate pe coridorul Marea Caspică şi Marea Neagră etc.

Retail jobs

Sursa foto: Photosebia / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri F