Asociația Prețuiește Calitatea: ANPC nu a luat nicio măsură de protecție privind pâinea neambalată

Rezultatele studiilor realizate de Universitatea Bucureşti, Institutul Politehnic Bucureşti, precum şi de către alte organizaţii internaţionale, conform cărora virusul COVID-19 poate fi regăsit pe produsele de panificaţie neambalate mai multe ore de la contaminare, au fost transmise atât Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), cât şi Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), "dar aceste instituţii nu au luat nicio măsură de prevenţie", susţin reprezentanţii Asociaţiei Preţuieşte Calitatea, scrie Agerpres.

Precizările organizaţiei survin după ce, recent, ANPC şi ANSVSA au comunicat în mod oficial că se dezic de spotul publicitar promovat de Asociaţia Preţuieşte Calitatea în care se menţionează faptul că virusul COVID-19 poate fi regăsit pe produsele de panificaţie neambalate mai multe ore de la contaminare. În plus, Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase - ROMPAN consideră că în acelaşi material sunt conţinute "informaţii false, defăimătoare şi nefondate".

"Studiul realizat de Universitatea Bucureşti arată că virusul COVID-19 poate fi regăsit pe produsele de panificaţie neambalate mai multe ore de la contaminare. Studii similare care au arătat capacitatea de supravieţuire a virusului pe suprafeţe au fost făcut de multe alte organizaţii internaţionale. Institutul Politehnic Bucureşti prin Facultatea de Automatică a estimat matematic şansă de contaminare prin pâinea neambalată şi a rezultat că aproximativ 500 de persoane pot să se contamineze zilnic cu acest virus prin atingerea pâinii neambalate. Aceste studii au fost remise spre ştiinţă către ANPC şi ANSVSA, dar aceste instituţii nu au luat nicio măsură de prevenţie", au precizat, în replică, Asociaţia Preţuieşte Calitatea, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, organizaţia a decis să transmită publicului larg rezultatele acestor studii prin intermediul unui spot publicitar şi menţionează, totodată, că "textul spotului nu a fost întocmit sau agreat de ANPC şi ANSVSA".

Clipul despre pâinea neambalată, mărul discordiei între instituții

"Numele acestor instituţii apare în spot în contextul în care lor le revine responsabilitatea de a lua măsuri de prevenţie şi de asigurare a unor standarde de igienă şi siguranţă alimentară ţinând cont de concluziile studiilor menţionate. Vineri, 8 ianuarie 2021, s-a solicitat distribuitorilor oprirea difuzării spotul, urmând ca acesta să fie modificat corespunzător. Informăm reprezentanţii acestor instituţii că, indiferent dacă personal cred sau nu în existenţa COVID, că indiferent dacă personal cred că riscul de îmbolnăvire este scăzut şi ca urmare nu merită atenţia, că indiferent dacă personal cred sau nu în studiile efectuate de două dintre cele mai reputate instituţii academice din România, au obligaţia să asigure standarde înalte de protecţie alimentară. Pâinea neambalată este depozitată pe paviment, expusă la rozătoare şi la insecte, expusă prin contactul cu manipulatorii şi cumpărătorii, la COVID. Fiecare dintre noi a avut ocazia să vadă persoane care testează cu mâna produse pe care ulterior le pun la loc în vitrină. Pâinea neambalată nu poate fi spălată, dezinfectată sau în alt mod curăţată. În concluzie, solicităm ANSVSA să îşi respecte propriile regulamente care impun strict produse ambalate la raft, iar ANPC să oblige la etichetarea acestora", avertizează Asociaţia Preţuieşte Calitatea.

Citeste si:
Amenzi de 127.000 lei, date de ANPC restaurantelor din București și...
Amenzi de 127.000 lei, date...

Recent, Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase - ROMPAN a anunţat că este profund îngrijorat de apariţia şi difuzarea în spaţiul public a unui clip care conţine "informatii false, defăimătoare şi nefondate" despre produsele de panificaţie neambalate şi anunţă că vor face toate demersurile legale pentru tragerea la răspundere a celor vinovaţi. Este vorba despre clipul distribuit de Asociaţia "Preţuieşte Calitatea", cu mesajul: "Zilnic apar aproximativ 500 de cazuri noi de COVID-19, din cauza consumului de pâine neambalată".

De asemenea, ANPC şi ANSVSA, ale căror nume sunt menţionate în clipul publicitar, au reacţionat şi au comunicat, în mod oficial, că se dezic de acest material şi de conţinutul acestuia, considerându-l "profund şi total neadevărat", în condiţiile în care nu au participat şi nu au girat apariţia acestuia.

Astfel, cele două instituţii au anunţat că vor sesiza Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) cu privire la apariţia şi difuzarea acestui clip în spaţiul public.

Citeste si:
Orban: Suntem pregătiţi să asigurăm condiţiile de desfăşurare a...
Orban: Suntem pregătiţi să...
Sursa foto: Pixabay
Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri