Papa Francisc a semnat un decret ce permite femeilor să ocupe mai multe funcţii în Biserica Catolică

Papa Francisc a făcut un nou pas în vederea unei reprezentări mai ample a femeilor în rândul Bisericii Catolice şi a semnat un decret care le permite acestora, în mod oficial, să devină cititoare de liturghie, servitoare de altar şi distribuitoare de împărtăşanie, a scris Agerpres.

Prin acest decret, Papa Francisc a oficializat o stare de fapt care există deja în multe ţări dezvoltate de mai mulţi ani. Dar, introducând aceste modificări în Codul canonic catolic, de acum înainte episcopilor conservatori le va fi imposibil să le împiedice pe femeile din diocezele lor să ocupe astfel de funcţii.

Vaticanul a subliniat însă că aceste funcţii sunt "esenţial diferite de hirotonisirea preoţilor", ceea ce înseamnă că ele nu reprezintă un precursor automat care să permită femeilor să devină în viitor preoţi hirotonisiţi.

"Prin urmare, suveranul pontif a stabilit că femeile pot să adere la aceste poziţii şi că ele sunt atribuite de o funcţie liturgică instituţională", a precizat Vaticanul într-o notă explicativă.

În acest decret, intitulat "Spiritus Domini", Papa Francisc a afirmat că a luat această decizie după o perioadă de reflectare teologică.

Citeste si:
PREMIERĂ: Papa Francisc va numi primul cardinal de culoare din...
PREMIERĂ: Papa Francisc va...

El a mai spus că mulţi episcopi din diverse zone ale lumii i-au spus că modificarea era necesară pentru a răspunde "nevoilor vremurilor actuale".

Sursa foto: captură video / YouTube

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri