Ministru german: Cei vaccinați ar trebui să aibă acces mai devreme în restaurante și cinematografe

Persoanele care au fost vaccinate împotriva Covid-19 ar trebui să poată reintra în restaurante şi cinematografe mai devreme decât ceilalţi, a susţinut ministrul german de externe, Heiko Maas, care îi contrazice astfel pe alţi oficiali germani care s-au opus ca persoanele vaccinate să beneficieze de libertăţi lărgite faţă de ceilalţi oameni, transmite duminică Reuters.

Conform şefului diplomaţiei germane, statul a restrâns masiv drepturile de bază ale cetăţenilor pentru a menţine sub control infecţiile şi pentru a evita suprasolicitarea spitalelor, conform Agerpres.ro.

"Nu a fost clarificat în mod concludent în ce măsură persoanele vaccinate pot infecta alte persoane. Ceea ce este clar, însă, este că o persoană vaccinată nu mai ia ventilatorul nimănui. Acest lucru exclude cel puţin un motiv important pentru restrângerea drepturilor fundamentale", a comentat Maas pentru Bild am Sonntag.

Aproximativ 1 milion de persoane din Germania s-au vaccinat până vineri împotriva noului coronavirus, conform Institutului Robert Koch pentru boli infecţioase. Aproximativ 83,2 milioane de oameni trăiesc în Germania, conform datelor oficiale.

Comentariile lui Maas sunt în contrast cu cele ale altor miniştri germani care s-au opus ca vaccinaţii să beneficieze de drepturi speciale, de teamă că acest lucru poate duce la inegalităţi în societate într-o perioadă în care nu toţi cei care doresc să se inoculeze dispun de această oportunitate.

Citeste si:
Lockdown pentru cel mai mare oraș din Noua Zeelandă după depistarea...
Lockdown pentru cel mai mare...

Ministrul de interne Horst Seehofer a declarat că discriminarea între persoanele vaccinate şi cele nevaccinate ar echivala cu impunerea obligatorie a vaccinării, impunere cu care nu este de acord.

Şeful diplomaţiei a adus în discuţie şi faptul că, prin această poziţie, guvernul restrânge şi drepturile patronilor de restaurante, cinematografe, teatre şi muzee. "Ei au dreptul să-şi redeschidă afacerile la un moment dat, dacă există posibilitatea să o facă", a declarat el, adăugând că dacă aceste locuri ar fi frecventate doar de persoane vaccinate, atunci nu ar mai fi niciun pericol.

Deşi Heijo Maas a recunoscut că o astfel de decizie ar putea conduce la inegalităţi în "perioada de tranziţie", însă a fost de părere că aceste inegalităţi ar fi justificate, conform Constituţiei, atât timp cât există un motiv obiectiv şi că nu ar afecta serviciile publice de bază.

Germania a extins măsurile de lockdown până cel puţin la sfârşitul lui ianuarie, iar cancelarul Angela Merkel a convocat o întâlnire (pentru marţi) cu liderii regionali, pentru a discuta pe tema înăspririi restricţiilor.

Citeste si:
Vaccinarea cu AstraZeneca: câți români cu vârsta de peste 55 de ani...
Vaccinarea cu AstraZeneca:...

Sursa foto: Iakov Filimonov / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri