Conform statisticilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), peste 25% dintre incendiile produse anul trecut au fost cauzate de instalații electrice de utilizare neconforme (subdimensionate, supraîncărcate, defecte sau improvizate).

Incidența acestora crește pe perioada sezonului rece din cauza utilizării improprii a unor aparate de încălzire sau a folosirii unor surse de încălzire ”artizanale” (cum ar fi: radiatoare ori reșouri improvizate).

" Sunt mai multe aspecte care țin de instalațiile electrice de uitilizare (interioare) cărora nu le acordăm o prea mare importanţă, din necunoaștere sau ignoranță, dar care pot duce la incidente cu urmări catastrofale, frecvent ireversibile, atunci când este vorba despre sănătatea, siguranța şi viaţa oamenilor. Ar trebui să conștientizăm că este preferabilă prevenirea producerii unor astfel de incidente, decât înlăturarea efectelor lor. O abordare preventivă, bazată pe informare, prin identificarea din timp a potenţialelor cauze de producere a unor tragedii şi eliminarea acestora, ne poate feri de pericole", spun reprezentantii Delgaz Grid.

Retail jobs

Specialiştii Delgaz Grid recomandă respectarea unui set minimal de zece reguli pentru evitarea unor incidente cu consecinţe dramatice:

• Nu folosiţi instalaţii electrice improvizate;
• Nu alimentaţi mai multe receptoare electrocasnice de putere mare din aceeaşi priză (circuit);
• Utilizaţi doar siguranţe calibrate la tabloul electric din locuinţă;
• Orice modificare a instalaţiei de utilizare din gospodărie poate fi făcută doar cu avizul distribuitorului de energie şi numai de către personal autorizat;
• Efectuaţi verificarea periodică a instalaţiei de utilizare, cu personal autorizat;
• Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;
• La suplimentarea aparatelor electrice sau creșterea puterii acestora asiguraţi-vă, prin personal autorizat, că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;
• Amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede; majoritatea accidentelor de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea sau în contact cu apa;
• Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului;
• Nu utilizaţi aparate electrice neomologate.

Citeste si:
Oamenii de vânzări, din piața de instalații, la mare căutare
Specialiștii din piața de...

Dimensionarea instalaţiilor pentru majoritatea locuinţelor, la momentul construirii acestora, nu a avut în vedere utilizarea mijloacelor electrice de încălzire/producere apă caldă sau de preparare a hranei (plite, centrale termice electrice, boilere, reşouri, radiatoare, calorifere etc.). În plus, la casele vechi, mai ales din mediul rural ( așa numitele ”case bătrânești”), instalațiile au fost dimensionate pentru un consum redus, corespunzător pentru un minim de iluminat și receptoare electrice de mică putere, dis-ponibile în acea vreme (radio, TV, frigider).

La achiziţionarea unor electrocasnice în plus faţă de dotarea iniţială este obligatorie verificarea instalaţiilor pentru a determina dacă acestea pot prelua în siguranţă consumul suplimentar.

Alimentarea aparatelor de încălzit prin instalaţii subdimensionate sau improvizate implică riscuri majore de producere a unor incendii, cu urmări extrem de grave asupra vieţii sau bunurilor oamenilor. Aceleaşi urmări le poate avea şi utilizarea unor aparate electrice neomologate/artizanale sau care prezintă deficienţe funcţionale.

Citeste si:
Nou director general la Delgaz Grid: Cristian Secoșan, fost CEO...
Nou director general la...

Instalaţiile de utilizare (interioare) se află în proprietatea consumatorilor, fiind în responsabilitatea acestora să le utilizeze corect, să verifice şi să remedieze eventuale defecţiuni cu ajutorul specialiștilor. O deficienţă aparent minoră (contactele slăbite, comutatoare, prize sau tablouri electrice uzate) poate duce la incidente cu urmări dintre cele mai grave.

Orice intervenţie asupra instalaţiilor interioare trebuie realizată doar de către specialişti autorizaţi, care oferă garanţia respectării normelor tehnice şi de siguranţă. Solicitarea serviciilor unor „meşteri de ocazie”, chiar dacă aparent presupune costuri mai mici, implică riscul executării unor lucrări defectuoase ce pot duce la incendii cu distrugerea de bunuri materiale, rănirea sau decesul unor persoane.

Citeste si:
Depozitele de gaze ale UE au trecut de 90%, dar nu sunt suficiente
Depozitele de gaze ale UE au...

Foto: Delgaz Grid

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri F