CES: Înghețarea pensiilor și tăierea voucherelor de vacanță duc la scăderea nivelului de trai

Consiliul Economic și Social a dat aviz negativ pentru ordonanța de urgență prin care Guvernul îngheață pensiile și taie subvențiile pentru studenți și pentru voucherele de vacanță. CES acuză Guvernul Cîțu că prin măsurile propuse „generează scăderea nivelului de trai”. Florin Cîțu i-a acuzat, în replică, pe membrii CES, că sunt „un consiliu politic, cu membri plătiți din bani publici, dar fără vreun fel de răspundere pentru votul lor”, scrie Digi24.

Principalele reproșuri aduse de CES măsurilor de austeritate propuse de Guvern prin textul OUG:

  • Neacordarea voucherelor de vacanță constituie o formă de accentuare a problemelor grave prin care trece HoReCa. Măsura încetării acordării nu poate avea o susținere economică pentru că impactul bugetar este foarte mic, de doar 0,15% din PIB
  • Eliminarea gratuității pe calea ferată pentru studenți are efecte negative asupra participării la schimburile de experiență și la diverse manifestări. Nu este justificată economic, impactul fiind deosebit de redus, de doar 0,01% din PIB.
  • Nemajorarea în anul 2021 a punctului de pensie este inacceptabilă afectând în mod negativ mai ales persoanele cu pensii mici care nu au acces la elementele necesare din coșul minim.
  • Înghețarea valorii punctului de pensie atrage grave probleme de natură socio-economică ce nu pot fi justificate printr-o încercare de remediere a situației de deficit bugetar excesiv, impactul fiind doar 0,8% din PIB.

CES este un organism consultativ al Parlamentului și al Guvernului, constituit în scopul realizării dialogului tripartit dintre organizațiile patronale, sindicale și reprezentanți ai societății civile. Este consultat obligatoriu asupra proiectelor de acte normative dar avizul său este consultativ.

Sursa foto: Shutterstock


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri