Animalele de companie, cânii sau pisicile, fac o formă ușoară de COVID, iar șansele ca acestea să transmită mai departe virusul stăpânului sau altor persoane sunt doar teoretice, nedemonstrate practic, a declarat, pentru wall-street.ro, Adrian Bîlbă, medic veterinar și membru al Consiliului Științific al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

„Doar în cazul nuricilor a existat această mutație a unei tulpini deoarece se cresc într-un număr foarte mare. Pentru a se dezvolta o altă tulpină, trebuie ca numărul de receptori sa fie suficient de mare încât să permită virusului să se modifice. Mutațiile sunt evenimente extrem de rare, chiar și la acest virus SARS-CoV-2”, a declarat reprezentantul ANSVSA.

Deși virusul SARS-CoV-2 s-a răspândit inițial dintr-o piață de animale vii, în prezent Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) spune că nu există dovezi că animalele joacă un rol semnificativ în răspândirea SARS-CoV-2.

De ce animalele de companie nu pot transmite COVID oamenilor

Pe baza informațiilor limitate disponibile până în prezent, riscul ca animalele să răspândească COVID-19 la oameni este considerat scăzut.

Potrivit specialiștilor CDC, COVID-19 se poate răspândi de la oameni la animale în anumite situații. Aceștia spun că persoanele suspectate sau confirmate de COVID-19 ar trebui să evite contactul cu animalele, inclusiv animalele de companie.

Cercetătorii încă studiază virusul SARS-COV-2, însă spun că se poate răspândi de la oameni la animale în unele situații, mai ales după un contact strâns cu o persoană infectată cu COVID-19.

Foto: Animalele predispuse la îmbolănirea cu COVID

Potrivit medicului veterinar, șansele ca virusul SARS-CoV-2 să se transmită pe căi intermediare sunt complet teoretice. La fel ca în cazul bolilor respiratorii, pentru a se putea transmite de la o persoană la alta, și în acest caz de la un om la un animal, este nevoie de o cantitate a virusului pe care o poți primi, iar contactul prin transmitere indirectă este insuficient.

„Este însă posibil ca pisicul sau câinele, care stă într-o cameră cu un bolnav de COVID, timp de câteva zile sau chiar săptămâni, să facă o formă ușoară de COVID în care să nu prezinte nici măcar simptome”, spune medicul veterinar Adrian Bîlbă.

Ce poți face dacă te îmbolnăvești de COVID și deții un animal de companie

În cazul în care te infectezi cu noul coronavirus, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor recomandă să te izolezi de toate persoanele din casă, inclusiv de animalul de companie și să eviți pe cât posibil contactul cu animalul.

Dacă companionul tău se îmbolnăvește, specialiștii CDC recomandă să nu mergi imediat la veterinar. În schimb, contactează medicul pentru sfaturi privind tratarea bolii. Testarea este recomandată numai pentru animalele de companie care au simptome și au fost expuse unei persoane cu COVID-19.

Dacă nu era deja de la sine înțeles, nu ar trebui să puneți mască animalului de companie sau să îl stergeți cu dezinfectanți care pot fi dăunători. În cazul în care animalul prezintă simptome noi sau pare să se înrăutățească, contactează medicul veterinar.

Vor fi câinii și pisicile vaccinați anti-COVID?

Potrivit unui grup de cercetători, pisicile și câinii pot avea în cele din urmă propriile lor vaccinuri COVID-19 pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus.

Deși animalele nu joacă un rol important în răspândirea virusului la oameni, autorii unui nou editorial, publicat pe 25 ianuarie în revista Virulence, spun că animalele pot reprezenta un risc pentru animalele străzii, deoarece există potențialul ca virusul să evolueze în acele specii și să se răspândească înapoi la oameni.

Cu toate acestea, autorii nu solicită vaccinarea câinilor și pisicilor împotriva COVID-19 chiar acum, ci propun în schimb ideea să fie luată în considerare în viitor.

Departamentul Agriculturii din SUA (USDA) nu acordă în prezent aprobări pentru licențe pentru vaccinurile COVID-19 destinate animale de companie, deoarece în acest moment, „datele nu indică faptul că un astfel de vaccin ar avea valoare”, potrivit revistei Science. „Companiile sunt încă libere să facă cercetări și dezvoltări cu privire la aceste vaccinuri, dar fără o licență, nu le putem vinde sau distribui", a declarat purtătorul de cuvânt al USDA, Joelle Hayden, pentru Science.

În cazul nurcilor din Danemarca care au răspândit virusul înapoi la oameni și au fost ulterior omorâte, USDA acceptă cereri de licență pentru vaccinuri anti-COVID, iar cercetătorii din SUA și Rusia dezvoltă în prezent vaccinuri pentru aceste animale, potrivit The New York Times.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Nicolae
 Raluca a studiat Jurnalism la Universitatea Hyperion din București și a urmat un master în Comunicare mediatică și publicitate, în cadrul aceleiași instituții. Ea și-a început activitatea în presă în 2019, în departamentul economic al grupului Mediafax. În perioada 2019-2020, Raluca a acoperit domeniile start-up și fintech în cadrul Adevărul Financiar , publicație care face parte din grupul Adevărul . S-a alăturat echipei...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri