Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a afirmat că nu este nevoie de avizele serviciilor de informaţii pentru publicarea numărului de teste COVID-19 efectuate pe fiecare judeţ, informează Agerpres.

"Numărul de teste trebuia să fie publicat cu mult timp înainte, cred că este un lucru pe care îl aşteptam cu toţii. (...) Nu a trimis premierul corpul de control. Există o solicitare a unor autorităţi, probabil, sau unor instituţii care trebuie verificate. Ce vreau să vă spun este că datele trebuie să fie publice. Ideea că numărul de teste într-un judeţ al României ar fi un secret de stat sau ceva de genul acesta este complet anapoda şi asta nu cred că este un secret pentru fiecare dintre dumneavoastră. (...) Datele sunt publice. S-ar putea să nu fie perfecte, dar asta este toată ideea din spatele transparenţei. S-ar putea ca anumite date să fie corectate şi pentru asta să fie nevoie de un efort inclusiv al publicului ca să observe anumite inadvertenţe, dar dacă ascundem date, ascunderea de date sau pretinderea că anumite date ar fi secrete este un lucru profund nociv pentru democraţia unei ţări, profund nociv pentru orice instituţie a ţării acesteia", a declarat Voiculescu, luni, la Parlament.

El a subliniat că toate datele care ţin de cheltuirea banului public ar trebui să fie transparente şi publice.

"Dacă există un motiv ca anumite date să nu fie făcute publice, atunci acea autoritate care consideră acest lucru poate să se exprime public. Nu există date secrete. Tot ceea ce înseamnă munca administraţiei publice, respectiv ban public cheltuit, ar trebui să fie date publice, transparente", a spus ministrul Sănătăţii.

Voiculescu a făcut referiri şi la precizarea Ministerului Sănătăţii după publicarea numărului de teste COVID-19 pe fiecare judeţ.

"Precizarea spune foarte clar că lucrurile sunt în regulă. Orice asumpţie că lucrurile nu ar fi în regulă este nelalocul ei. Nu există niciun motiv pentru care numărul de teste dintr-un judeţ să fie un lucru secret sau numărul de vaccinări", a explicat Voiculescu.

El a arătat că a vorbit cu premierul Florin Cîţu şi a precizat că nu este nevoie de avizele serviciilor de informaţii pentru publicarea numărului de teste pentru fiecare judeţ.

Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat că, în urma unei discuţii avute luni cu şeful Corpului de control al Guvernului, instituţia se va autosesiza cu privire la respectarea legislaţiei privind publicarea datelor legate de numărul de teste COVID efectuate pe fiecare judeţ.

"Am avut o discuţie cu şeful Corpului de control în această dimineaţă. Se autosesizează să vadă dacă au fost respectate toată legislaţia, avizele dacă au fost luate şi vom vedea", a declarat Florin Cîţu, luni, la Parlament, întrebat despre un comunicat al Ministerului Sănătăţii referitor la "remedierea" unor chestiuni legate de publicarea datelor privind efectuarea de teste COVID la nivelul fiecărui judeţ.

Întrebat, la ce avize se referă, premierul a explicat: "Este vorba despre publicarea unor informaţii care ţin de mai multe instituţii şi atunci, natural, trebuia să existe avizul şi acelor instituţii".

Ministerul Sănătăţii a făcut săptămâna trecută, vineri, precizări cu privire la procesul de transparentizare a datelor publicate pe pagina data.gov.ro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri