România are o listă foarte lungă de clădiri în patrimoniu național, iar foarte multe dintre acestea se află într-o stare de degradare, iar pentru conservarea lor, aceste clădiri vor fi scanate 3D și arhivate, în cazul în care va fi nevoie de lucrări de restaurare.

Această inițiativă are la bază și un exemplu foarte puternic, unul recent, și anume Catedrala Notre-Dame din Paris, care a fost afectată de un incendiu devastator în primăvara lui 2019.

Datorită arhivelor digitale, catedrala pariziană va fi restaurată identic cum era înainte de incendiu datorită unor scanări 3D anterioare (în caz că o clădire dispare, rămânem măcar cu o copie digitală). Ubisoft, producătorul serie de jocuri Assassin's Creed a pus la dispoziție propriile scanări 3D, pe care le-a folosit în reproducerea catedralei în jocul Unity al seriei mai sus amintite.

Pe lista monumentelor istorice din România se află peste 30.000 de obiective istorice. Lista cuprinde atât construcții propriu-zise, ansambluri de clădiri (cum sunt mănăstirile), sau situri în care sunt cuprin-se centre de orașe sau chiar sate întregi. Printre centrele de oraș monument istoric se regăsesc Cluj și Sighișoara, iar printre satele monument istoric se regăsesc Viscri și Sibiel.

“Statul român face, puțin câte puțin, schimbări în legislație pentru a ajuta clădirile de patrimoniu, dar ritmul de salvare a monumentelor este greoi din cauza finanțărilor insuficiente și nu de puține ori a regimului de proprietate incert (din cauza regimului comunist). De aceea, aportul voluntarilor "Ambulanței pentru Monumente” și ai celorlalte organizații din domeniul patrimoniului este hotărâtor”, a declarat Eugen Vaida, președintele Asociației Monumentum și coordonatorul proiectului „Ambulanța pentru Monumente”.

Unul dintre principalele motive pentru care monumentele au nevoie de scanare 3D este că multe dintre clădiri sunt într-un stadiu avansat de degradare, iar scanarea 3D ajută în procesul de luare a tuturor informațiilor fără a pune în pericol personalul.

O companie s-a oferit să scaneze pro-bono o serie de monumente istorice

Graphein, companie care oferă servicii de topografie şi scanare 3D pentru proiecte de construcţii, se implică în conservarea patrimoniului local și oferă pro-bono servicii de scanare pentru o serie de monumente istorice și site-uri arheologice la nivel național.

“Toate clădirile monument istoric au nevoie de conservare. Scanarea 3D ajută la transpunerea în format digital a clădirii. Prin scanare am putea aveam măcar o conservare digitală”, a declarat Eugen Ursu, CEO și co-fondator Graphein.

Primul proiect scanat 3D de echipa Graphein este Biserica de lemn din localitatea Butoiu de Sus, județul Dambovița, care este urmat de Castelu Brukenthal, satul Micăsasa, comuna Micăsasa, județul Sibiu, Biserica de lemn hramul „Înălțarea Domnului”, satul Budești, comuna Pleșcuța din județul Arad, Mausoleul Csávossy, satul Bobda comuna Cenei din județul Timiș, Biserica cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", satul Velești, comuna Murgași din județul Dolj, statuile de pe zidul de incinta al bisericii satul Hilișeu-Horia, comuna Hilișeu-Horia în județul Botoșani.

În plus, realizarea releveului ("radiografia" exactă a situației din teren) pe baza căruia se pot face bugetări și planificări clare ale proiectelor de intervenție, iar norul de puncte obținut prin scanare 3D permite realizarea unui mulaj real cu precizie milimetrică al obiectului de interes.

Mai mult, prin scanări succesive se poate monitoriza clădirea în timp. Datele obținute pot fi folosi-te ulterior sub forma de imagini 3D virtuale, existând astfel posibilitatea creării unui muzeu virtu-al.

Echipa Graphein a mai susținut, de asemenea, Palatul Micul Trianon – Floresti Prahova. A fost realizată scanarea 3D cu ajutorul dronelor și al scannerelor, iar rezultatul acesteia constă în mode-lul 3D folosit pentru proiectarea de structură. Alte proiecte semnificative susținute sunt Geopar-cul Ținutul Buzăului – aspirant geoparc UNESCO – Muzeul Chihlimbarului. Scanare 3D pentru recondiționarea Galeriei Muzeului de Chihlimbar, Vulcanii Noroioşi , Scoala Besilii - comuna Mânzăleşti. Scanarea 3D a structurii a ajutat la reabilitarea şi amenajarea noului centru educaţio-nal, Casa Dosoftei, Iași – Digitalizare – crearea unui muzeu virtual, Universitatea Dunărea de Jos Galați Conacul Cantacuzino-Pașcanu de la Ceplenița și Bisericile evanghelice fortificate Biertan și Valea Viilor - Scanare 3D pentru restaurare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri