Vorbind despre rolul Jandarmeriei Române, profesorul Ioan-Aurel Pop a remarcat că aceasta "asigură paza, protecţia şi menţinerea ordinii constituţionale într-o societate, iar Academia Română asigură paza, protecţia şi ordinea în cultură, apără limba, stabileşte ortografia, gramatica şi alte elemente care ţin de această civilizaţie a culturii oricărui popor".

Conform Agerpres, preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a afirmat, joi, la un simpozion dedicat împlinirii a 171 de ani de crearea Jandarmeriei Române, că instituţia aniversată, la fel ca aceea pe care o reprezintă, s-a înfiinţat în aceeaşi perioadă de modernizare a statului român.

"Jandarmeria Română s-a înfiinţat în aceeaşi perioadă cu Academia Română, adică în perioada de modernizare a statului român şi de făurire a unităţii sale politice. Întâmplarea face că exact astăzi Academia Română împlineşte 155 de ani de la emiterea decretului de către Locotenenţa Domnească în 1866, de înfiinţare a instituţiei. Jandarmeria ne-a precedat cu câţiva ani", a spus Pop, în deschiderea simpozionului "Pagini de istorie", organizat de Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, desfăşurat în Amfiteatrul "Ion Heliade Rădulescu" al Bibliotecii Academiei Române.

Preşedintele Academiei a mai amintit "acoperirea de glorie" pe câmpurile de luptă ale Războiului de Independenţă şi ale celor două Războaie Mondiale ale Jandarmeriei Române, dar şi vegherea permanentă la păstrarea ordinii sociale.

"Popoarele civilizate nu pot trăi în afara ordinii. Despre romani s-a spus că au fost mari cuceritori, dar şi mai mari decât cuceritori au fost mari organizatori. Şi, şi mai mari decât organizatori au fost legislatori. Instituţia Jandarmeriei veghează la împlinirea acestor două deziderate fără de care societatea nu poate exista", a arătat Ioan-Aurel Pop.

El a salutat faptul că Jandarmeria Română apără şi păzeşte "la modul propriu" Academia.

"Ceea ce înseamnă că am intrat pe o traiectorie a popoarelor civilizate, pentru că cel mai important tezaur al culturii româneşti, de la originile ei şi până astăzi, tezaur care cuprinde mai ales obiectele scrise, care transmit un mesaj din trecut, se află în această clădire a Bibliotecii Academiei Române. Iar acest tezaur trebuie păzit", a mai spus Pop.

Citeste si:
Academia: Brâncuși nu a avut dorința de a-și dona atelierul către...
Academia Română: Brâncuși nu...

Directorul general al Bibliotecii Academiei Române, prof. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române, a prezentat o serie de documente privind istoricul Palatului Jandarmeriei, o clădire din Şoseaua Ştefan cel Mare, care aparţine în prezent Ministerului de Interne şi a atras atenţia asupra faptului că Jandarmeria Română este proprietarul de drept al acesteia.

"Din documentele de mai sus, reiese că proprietarul clădirii din Ştefan cel Mare este Jandarmeria Română, ceea ce impune conducerii Ministerului de Interne să facă un act de dreptate pentru a o restitui. Şi poate să facă acest lucru, pentru că Prefectura Poliţiei are un alt sediu, pe Calea Victoriei şi Guvernul şi domnul ministru de Interne şi toţi şi cei de la Ministerul Lucrărilor Publice şi Dezvoltării ar trebui să ia măsuri să repare. De zece ani, dacă treceţi pe Calea Victoriei, vedeţi starea deplorabilă... Nu aşa se conduce şi se construieşte o ţară. Şi, în sfârşit, voiam să-i mai adresez şi sper să ajungă la urechea domnului ministru că instituţia care păstrează documentele de mai sus, Arhivele Naţionale, ar trebui sprijinită substanţial, moral, dar mai ales financiar, pentru a păstra în condiţii corespunzătoare acest tezaur naţional", a mai spus Nicolae Noica.

Citeste si:
Skillab, academia de cursuri online pornită din Ucraina
Skillab, academia de cursuri...

În cadrul evenimentului, la care au participat membri ai Academiei Române, oameni de cultură, reprezentanţi ai Jandarmeriei Române, au mai susţinut prelegeri prof. dr. Alin Spânu şi cercetătorul ştiinţific dr. Liviu Ţăranu, şeful Jandarmeriei Române, colonelul Alin-Ionel Mastan, preşedintele Comisiei de apărare ordine publică şi siguranţă naţională din Senat, Nicoleta Pauliuc, şi vicepreşedintele Comisiei de apărare ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor, Sorin Dan Moldovan.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri