Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, afirmă că Bucureştiul nu se carantinează de Paşti, el adăugând că ''doar s-au clarificat/actualizat criteriile care pot duce către o recomandare de carantinare a unei localităţi''.

"Bucureştiul NU se carantinează de Paşti. S-au publicat noile criterii de carantinare a localităţilor. Nu trăim într-o nouă realitate, doar s-au clarificat/actualizat criteriile care pot duce către o recomandare de carantinare a unei localităţi. Nivelul de testare Covid19 devine unul dintre factorii principali, alături de rata de incidenţă şi gradul de ocupare a paturilor din spitale şi secţiile ATI. Se defineşte de asemenea carantinarea zonală. Ca şi până acum, decizia de carantinare se ia pe baza mai multor factori, şi nu automat", explică ministrul Voiculescu, scrie Agerpres.

Totodată, el subliniază că aceste noi criterii nu duc la carantinarea Municipiului Bucureşti de Paşte.

"Şi nu, noile criterii nu duc la carantinarea Capitalei de Paşte la fel cum nu duceau nici cele vechi. Niciuna dintre deciziile deja anunţate ale Guvernului nu se schimbă", a mai scris Vlad Voiculescu.

Marţi în Monitorul Oficial a fost publicat un ordin pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1.309/2020 privind modalitatea de aplicare a măsurilor de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2.

Astfel, carantina zonală poate fi instituită pentru municipiile/zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori care întrunesc minimum 60 de puncte. Aceste puncte se acordă în funcţie de o serie de indicatori precum: numărul de teste efectuate în ultimele 7 zile, rata de pozitivitate în ultimele 14 zile, rata de incidenţă cumulată în 14 zile, trendul incidenţei cumulate pentru ultimele 14 zile, numărul de cazuri din focare/nr. total cazuri din UAT, grad de ocupare a paturilor ATI în judeţ, grad de ocupare a paturilor destinate pacienţilor cu COVID-19 în judeţ.

Şi vicepremierul Dan Barna a apreciat că ordinul Ministerului Sănătăţii publicat marţi în Monitorul Oficial care stabileşte criteriile utilizate în evaluarea riscului epidemiologic de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în vederea instituirii carantinei zonale este unul necesar, în condiţiile în care reglementarea anterioară conţinea "indicatori foarte vagi".

"Este un ordin firesc, fără îndoială, pentru că reglementarea anterioară, ordinul anterior care stabilea criteriile în funcţie de care într-o localitate sau alta se iau măsurile acestea de restricţie, ordinul respectiv avea câţiva indicatori foarte vagi: calitatea îngrijirii medicale, rezilienţa pacienţilor. Erau total aleatorii acele criterii, fapt care a făcut posibilă situaţia de la Timişoara. Ştiţi ce s-a întâmplat la Timişoara: că e carantină, dar de fapt nu e carantină, că sunt cifrele mai mari, dar hai să zicem că sunt mai mici. Şi s-a creat acolo o întreagă emoţie, cu un 'fight' (luptă, n.r.) public. (...) Modificările de acum stabilesc indicatori foarte clari legaţi de numărul de testări, numărul de cazuri de la ATI, numărul de decese, încurajează testarea", a precizat liderul USR.

Barna a declarat că acest ordin este unul necesar, care include o serie de criterii obiective.

"Prin acest ordin va fi foarte simplu, pe criterii obiective, cantitative să îţi dai seama dacă o localitate sau alta este în risc de a se lua o măsură de restricţie sau alta. E un ordin tehnic, necesar", a mai spus vicepremierul.

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri