Europarlamentarul Nicu Ștefănuță a sesizat Comisia Europeană în legătură cu ursul împușcat în România de prințul austriac. Este un nou exemplu că, pentru bani, în România se închid ochii la reguli, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

”Am primit știrea împușcării ursului trofeu prin derogare de la legile naționale și europene de către prințul de Liechtenstein. Eu nu vreau însă ca țara să fie destinație de safari pentru niciun prinț al lumii. Răspunsul premierului, care a făcut un soi de mișto de prost gust – credeam că mă întrebați de finanțe – combinat cu remarca că nu era cel mai mare urs – de parcă suntem toți obsedați de mărime ca Donald Trump – arată din păcate preocuparea minimă a lui pentru mediu și biodiversitate”, a precizat Ștefănuță, în postarea sa.

Sursa Foto: Nicu Ștefănuță/ Facebook

Textul trimis Comisiei Europene este următorul:

Către: Comisarul European Virginijus Sinkevicius

Prin Directiva habitatului și legislația existent în România, vânătoarea de urși este interzisă.

Ministerul Mediului aprobă însă cote de vânătoare cu scopul de a reduce efectivele considerate prea numeroase și dăunătoare populației.

Aceste derogări de la legislația română și europeană permit însă împușcarea în scopuri recreative prin partide de vânătoare și vânători de trofee care costă între 5000 și 20000 de euro.

Astăzi, mass media română arată că un urs a fost împușcat ca trofeu într-un sit Natura 2000, un urs care, conform agențiilor de mediu ce îl monitorizau, nu aducea niciun pericol populației umane.

1. Are Comisia Europeană un recensîmânt detaliat al urșilor în Europa sau intenționează să aibă un program care să sprijine statele membre în demararea unui astfel de recensământ?
2. Pot Statele membre să ofere derogări fără a avea un astfel de recensământ și fără a avea cunoașterea exacta a efectivelor?
3. Poate un stat membru să dea o derogare pentru uciderea unui animal fără a implementa măsuri de prevenție pentru specia respectivă?
4. Poate un stat membru să ofere derogări într-un sit Natura 2000 dacă animalele nu prezintă niciun pericol și vânarea nu respectă criteriile stipulate în Directivă?
5. Ați primit din partea statului român un raport detaliat privind derogările de la Directiva habitat pentru 2019-2020?

Prințul Emanuel von und zu Liechtenstein a venit în România în luna martie și a împușcat ursul Arthur, considerat cel mai mare urs din România și probabil chiar din Europa. Prințul este membru al monarhiei din Liechtenstein și apare online drept proprietar al castelului din Austria.

Sursa foto: Agen Green

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri