Inspecţia de la Apele Române Siret (ABA Siret) a aplicat o amendă de 160.000 lei operatorului economic SC Heidelbergcement România SA - Fabrica Taşca pentru poluarea apelor cu amoniu.

"La păstrăvăriile din zona localităţii Taşca s-a înregistrat mortalitate piscicolă. Echipele laboratorului de calitate a apelor din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamţ s-au deplasat la faţa locului şi au prelevat probe de apă. În urma rezultatelor, s-au constatat depăşiri semnificative la indicatorul de amoniu. Din acest motiv, la solicitarea ABA Siret, SC Hidroelectrica SA - SH Bistriţa a suplimentat debitele şi a asigurat în acest fel diluţia apei. Fenomenul este în descreştere, dar monitorizarea apelor va continua şi în zilele următoare", susţin reprezentanţii Apele Române Siret, scrie Agerpres.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ a deschis un dosar penal care vizează poluarea pârâului Bicaz cu amoniac, produsă în interiorul Fabricii de ciment de la Taşca.

Inspectorul şef al IPJ Neamţ, comisarul şef Mihai Osoianu, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă organizată la sediul Instituţiei Prefectului, că infracţiunile incriminate sunt infectarea apei şi poluarea prin evacuarea de substanţe periculoase, precum şi evacuarea apei care poate genera pericole asupra sănătăţii şi integrităţii persoanelor, animalelor şi fondului piscicol.

De asemenea, poliţiştii au deschis un dosar penal care vizează o păstrăvărie din zonă, asupra căreia există suspiciunea că ar fi fost comercializat peşte care a murit din cauza poluării. Infracţiunile cercetate sunt de comercializare a produselor alterate şi falsificare sau substituire de alimente.

"Cercetările sunt în plină desfăşurare sub coordonarea procurorului de caz, urmând a se stabili participaţia şi implicarea persoanelor atât din cadrul societăţii, cât şi din cadrul societăţii furnizoare de amoniac", a declarat inspectorul şef al IPJ Neamţ.

Prefectul George Lazăr a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că accidentul ecologic nu ar fi trebuit să se întâmple şi a cerut tuturor instituţiilor abilitate să ia măsuri ferme.

"Este un accident care nu ar fi trebuit să se întâmple dacă cei de la această societate comercială şi-ar fi luat toate măsurile pentru a preîntâmpina astfel de incidente care pun în pericol sănătatea publică. Declaraţiile celor de la combinat nu sunt acoperitoare pentru incidentul care s-a produs, ca 5,4 tone amoniac să fie deversate ca reziduuri spre pârâul Bicaz şi, ulterior, la confluenţă, spre râul Bistriţa", a precizat prefectul.

În ceea ce priveşte activitatea de comerţ de la păstrăvăria unde s-a produs mortalitatea piscicolă, directorul DSVSA Neamţ a subliniat că peştele vândut ar fi fost din altă sursă decât cea proprie, afectată de mortalitate.

"Există un dosar penal în studiu, dar afirm cu toată tăria, fără a fi avocatul păstrăvăriei de la Cheiţa, că peştele vândut a fost achiziţionat, cu factură, de la Potoci. A fost cantonat şi depozitat într-o maşină cu rezervor şi frig iar seara, după ce au curăţat mecanic bazinele, au transbordat peştele din maşină în primul bazin", a declarat directorul DSVSA Neamţ, Sorin Ulea.

Chiar şi în aceste condiţii, prefectul de Neamţ consideră că reprezentanţii păstrăvăriei trebuiau să suspende activitatea de comerţ cu peşte, până când ar fi avut certitudinea că sănătatea oamenilor nu este pusă în pericol.

"Din datele noastre, societatea comercială respectivă nu a pus în pericol sănătatea oamenilor. Uman şi firesc, societatea respectivă trebuia să aibă un bun simţ faţă de clienţi şi să suspende activitatea 24-28 de ore, până la certitudinea că lucrurile sunt în regulă şi pot face activităţi de comerţ cu peşte", a spus George Lazăr.

Prefectul şi-a exprimat şi nemulţumirea faţă de conducerea Gărzii de Mediu Neamţ, care nu a întocmit o sesizare către IPJ sau Parchet pe subiectul poluării. George Lazăr a precizat că va cere conducerii Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, dar şi Gărzii Naţionale de Mediu, să efectueze un control la instituţia judeţeană.

Luni seara, pârâul Bicaz a fost poluat cu amoniac, fiind constatată o depăşire cu 1.900 de ori a limitei legale la evacuarea de la Fabrica de ciment din Taşca.

În urma verificărilor în teren, reprezentanţii Gărzii de Mediu Neamţ au constatat că apa pârului Bicaz era albicioasă, cu miros puternic de amoniac, iar în bazinele celor două păstrăvării care se alimentează din pârâul Bicaz, toţi peştii erau morţi.

De asemenea, s-a constatat că şi pe pârâul Bicaz erau peşti morţi.

"Nu ne putem antepronunţa cu privire la contribuţia sau forma de participare a persoanelor implicate în acest eveniment. Facem cercetări penale atât cu privire la personalul fabricii de ciment cât şi cu privire la reprezentanţii firmei de transport a furnizorului de amoniac. Firma de transport este din Bulgaria. Acum colectăm toate documentele de la reprezentanţii fabricii de ciment, de la furnizor, de la transportator şi de la instituţiile cu atribuţii în domeniu", a explicat inspectorul şef al IPJ Neamţ.

Reprezentanţii Fabricii de ciment de la Taşca susţin că şoferul bulgar al firmei care a livrat amoniac ar fi deversat în pârâul Bicaz cantitatea de amoniac rămasă neachiziţionată de fabrică.

Sursa foto: Jakub Rutkiewicz / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri