În țară există o mulțime de centre de colectare unde poți preda electrocasnicele care fie s-au stricat fie sunt vechi, mai ales cum sunt telefoanele mobile care sunt schimbate cel mai des și rămân de cele mai multe ori în sertare, uitate.

Acestea pot fi donate către organizații caritabile, care le recondiționează și le donează ulterior unor categorii sociale defavorizate. Potrivit platformei Harta Reciclării, în București poți preda deșeurile către: Ateliere fără Frontiere (Calculatoare, laptop-uri) , Buybackmobile (Telefoane mobile) , Asociatia Samu Social (Telefoane mobile funcționale, dar și îmbrăcăminte, încălțăminte, pături), Magazinul Social Exchange, Palatul Vechiturilor (articole de uz casnic, bijuterii/accesorii, genți, decorațiuni, sisteme de iluminat, cărți, CD/DVD/discuri de vinil, mobilier, obiecte de artă).

Poți vedea aici o hartă cu punctele de colectare pentru deșeuri electrice, electronice și electrocasnice mici. Pentru aparatele vechi de dimensiuni mai mari, există și centre autorizate care le pot ridica de la tine de acasă.

Cum poți colecta deșeuri electrice, electronice și electrocasnice mici

Platforma Harta Reciclării ajută publicul să înțeleagă cum poate colecta deșeurile vechi și mai ales ce aparate nu se pot preda spre reciclare. Un deșeu care este reciclabil este unul care se poate introduce în priză, utilizează baterii și necesită încărcare. Înainte de a preda aparatele (telefoane mobile, tablete, laptop-uri, televizoare smart), este indicat să fie șterse de pe ele datele cu caracter personal, pentru a nu risca să ajungă cunoscute și folosite de alte persoane.

După colectarea deșeurilor electrice, acestea sunt încărcate și transportate în condiții de siguranță către operatorii de tratare și reciclare. Procesul de tratare include dezmembrare / tăiere, sustragerea substanţelor nocive din componenţă prin anumite metode din care rezultă componente (cabluri, motoare, plăci circuite imprimate) şi materiale (sticlă, plastic, metal etc.) ce vor fi supuse ulterior, în funcţie de caz, unor tratări suplimentare, valorificări, reciclări şi/sau neutralizări şi eliminări nepoluante.

După ce substanțele periculoase au fost neutralizate, se produc din procese tehnologice minuţios organizate, materiile prime secundare pentru reintroducerea acestora în circuitul economic, cum ar fi în producția unor bunuri.

Ce aparate nu se pot recicla:

  • Tuburile catodice ale televizoarelor vechi (acestea se depozitează)
  • Unele substanțe periculoase existente în interiorul DEEE (DEȘEURI DE ECHIPAMENTE ELECTRICE ȘI ELECTRONICE)
  • Unele componente de DEEE

Unde poți dona electrocasnicele vechi

Iată cum și unde poți dona spre reciclare electrocasnicele vechi, pe care fie nu le mai folosești sau nu mai pot fi utilizate.

Respo

Românii pot preda spre reciclare echipamente electrice și electronice comandând telefonic sau online cutia RESPO, în care, odată primită la domiciliu sau la orice altă adresă menționată, pot introduce echipamentele electrice de mici dimensiuni.

După ce se umple, poți duce cutia la magazinele partenere care colectează, o poți scoate afară atunci când vine mașina de gunoi sau poți suna la telefonul verde pentru a afla care este cel mai apropiat punct.

Unde reciclăm

Unde Reciclăm, platforma dezvoltată de Asociația ENVIRON integrează centrele și punctele de colectare la nivel național pentru deșeuri electrice și baterii uzate. Platforma are integrată un modul de localizare al utilizatorului, astfel încât acesta este ghidat automat către cel mai apropiat punct de colectare din împrejurimi.

Platforma are în prezent 3.500 - 4.000 de puncte de colectare în toată țara. Deșeurile de echipamente electrice și electronice pot fi predate spre reciclare astfel:

  • Prin predare tip 1:1 în momentul achiziționării unui produs nou: pentru un frigider sau mașină de spălat cumpărate, clientul are dreptul sa ii solicite comerciantului preluarea gratuită a produsului echivalent vechi;
  • Deșeurile electrice de mici dimensiuni (cu latura mai mică de 50 cm) pot fi predate gratuit în centrele amenajate în punctele de vânzare.

Citește și De ce programe precum "Rabla pentru electrocasnice" fac mai mult rău decât bine.

Patrula de reciclare

Patrula de Reciclare este o platformă națională de educație de mediu coordonată de Asociația Volens, în parteneriat cu Asociația RoRec. Platforma oferă servicii de colectarea a deșeurilor electrice mari și voluminoase de la domiciliu sau sedii de firme și instituții.

Pentru a putea lua legătura cu asociația și preda aparatele vechi, poți fie să suni la numărul de telefon 0800 444 8000, fie să completezi un formular online dacă ai cantități mai mari de 30kg. Poți citi mai multe detalii despre Patrula de Reciclare aici.

ECOTIC

ECOTIC este o organizație a producătorilor și importatorilor de echipamente electrice și electronice (EEE) din România și gestionează deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) în numele a aproximativ 700 de producători și importatori afiliați.

Organizația pune la dispoziție românilor puncte de colectare pentru deșeuri mici în toată țara, în supermarketuri și benzinării. Poți vedea harta completă aici, cu cele 8600 de puncte de colectare la nivel național. Din 2006 și până în prezent 200.000 tone DEEE au fost gestionate în sistemul ECOTIC.

Sistem național de colectare deșeuri electrocasnice

Sistem Național de Colectare este o franciză ce operează cinci operatori de colectarea deșeurilor electrice, electronice și electrocasnice, în 25 de locuri din țară: București, Alba, Arad, Bacău, Bihor, Brașov, Brăila, Caraș-Severin, Cluj, Covasna, Dâmbovița, galați, Giurgiu, Harghita, Hunedoara, Ilfov, Maramureș, Mureș, Neamț, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea și Vrancea.

Platforma pune la dispoziție românilor colectarea gratuită a deșeurilor de la gospodării și instituții. Acestea sunt sortate conform normelor tehnologice și apoi expediate la reciclatori autorizați, care le procesează sau elimină fără să poluze. Poți afla mai multe detalii accesând site-ul E-deșeu.ro.

De ce sunt un pericol deșeurile necolectate

În 2019 au fost aruncate la gunoi 17,4 milioane de tone de aparate electrice vechi (DEE), de mici dimensiuni, potrivit unui studiu realizat de Global E-waste monitor. Aceste aparate de mici dimensiuni au produs cele mai multe deșeuri din cantitatea globală.

În această categorie se încadrează atât aparatele electrice mici, menite să ușureze munca în gospodării: prăjitoare de pâine, fierbătoare, fiare de călcat, cât și aparate de igienă și înfrumusețare, precum uscătoare de păr, cântare, ceasuri, epilatoare electrice.

Milioane de baterii sunt aruncate la gunoi în fiecare an. Deși acest lucru pare unul inofensiv, poate avea efecte grave asupra mediului. Fiecare baterie conține materiale periculoase, toxice, cum ar fi mercur, litiu și plumb. Din totalitatea deșeurilor generate, bateriile și electronicele sunt cele mai periculoase pentru mediu și sănătatea populației.

Aceste aparate ar trebui colectate corespunzător și reciclate deoarece afectează mediul și sănătatea populației. Asociația Respo spune că aparatele electrice conțin plastic, extrem de nociv pentru mediu, dar și substanțe periculoase precum mercurul. Atunci când aparate care conțin baterii incorporate sunt aruncate la gunoi, există posibilitatea ca acestea să provoace incendii la contactul cu apa.

Sursa foto: Facebook ENVIRON