O nouă campanie de malware care afectează terminalele mobile cu sistemul de operare Android şi iOS a fost identificată de către specialiştii Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) şi Serviciului Român de Informaţii (Centrul Naţional Cyberint).

Campania de phishing foloseşte identitatea unei companii de curierat cunoscute, iar mesajele transmise sunt de tip SMS.

Utilizatorii sunt invitaţi să acceseze un link pentru a verifica statusul livrării unei comenzi plasate anterior, iar textul din cadrul mesajului este: "Pachetul dvs. Este pe drum, urmaţi-l aici".

"Dacă link-ul este accesat, pe dispozitivul utilizatorului va fi descărcată o aplicaţie malware de tip troian, care va extrage din dispozitivul mobil datele despre acesta (model, detalii despre operatorul de telefonie, IMEI etc.), datele asociate cardurilor bancare şi operaţiunilor efectuate cu acestea, precum şi mesajele şi apelurile acestuia. De asemenea, aceasta are capabilitatea de a efectua capturi de ecran, de a adăuga şi de a prelua evenimente din calendar, dar şi de a capta şirurile de caractere introduse de la tastatură. Aplicaţia solicită permisiuni pentru gestionarea SMS-urilor şi a apelurilor, pentru accesarea datelor dispozitivului, a contactelor sau control total asupra dispozitivului", se arată in comunicat.

Pentru a preîntâmpina infectarea cu propriilor dispozitive mobile cu malware, utilizatorilor li se recomandă următoarele: evitaţi accesarea link-urilor şi deschiderea ataşamentelor provenite din surse necunoscute; acordaţi permisiuni aplicaţiilor mobile în mod punctual şi în funcţie de necesităţi; verificaţi şi gestionarea periodică a permisiunilor aplicaţiilor mobile; utilizaţi soluţii antivirus şi actualizaţi constant semnăturile acestora (update); activaţi opţiunea de verificare a securităţii aplicaţiilor mobile instalate şi a opţiunii de blocare a celor din surse necunoscute; actualizaţi sistemul de operare la ultima versiune compatibilă cu sistemul utilizat.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri