Ministerul Muncii și Protecției Sociale sprijină românii care au plecat la muncă în străinătate prin campania de informare a lucrătorilor sezonieri care aleg să meargă în străinătate la muncă. Acesta vizează informarea românilor care anual merg peste hotare, în vederea diminuării riscurilor și vulnerabilităților cu care s-au confruntat în trecut.

Ținând cont de experiența anilor trecuți, când mulți cetățeni români au plecat pe filiere informale să lucreze sezonier în țări din spațiul UE, fără a se asigura că vor avea contract de muncă sau că le vor fi asigurate condiții decente de trai, și s-au trezit în situații de abuz, fără a ști pe cine să contacteze și fără a ști care le sunt drepturile, având în vedere și condițiile speciale create de apariția pandemiei Covid-19, care au dus la schimbarea condițiilor de intrare în țările pe care lucrătorii sezonieri le tranzitează sau în care lucrează, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a demarat în luna martie campania ”Ești lucrător în străinătate? Informează-te, lucrează legal și cunoaște-ți drepturile” și a elaborat un Plan de acțiuni pentru informarea și protecția cetățenilor care migrează în scop lucrativ.

Scopul campaniei este de prevenire a muncii fără forme legale și a exploatării prin muncă a lucrătorilor sezonieri, prin creșterea nivelului de informare înainte de a pleca la muncă în străinătate. MMPS apreciază că sunt esențiale măsurile de prevenire a unor situații neplăcute cu care s-ar putea confrunta lucrătorii români pe piața muncii din statele membre.

Au fost elaborate pliante cu informațiile de bază (condițiile de muncă, contractul de muncă, rolul agențiilor de plasare, date de contact ale misiunilor consulare ale României din fiecare stat etc.), care au fost distribuite cu sprijinul Ministerului Transporturilor în punctele de plecare ale lucrătorilor, la sediile unităților/subunităților MAI (în baza protocoalelor de colaborare), respectiv la inspectoratele teritoriale de muncă și agențiile județene de ocupare a forței de muncă.

Campania derulată de MMPS vizează informarea lucrătorilor sezonieri care anual pleacă să muncească în străinătate, în vederea diminuării riscurilor și vulnerabilităților cu care mulți dintre ei s-au confruntat în trecut, în special din cauza muncii fără forme legale și a lipsei de informații privind legislația specifică a țărilor în care merg.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri