5 August 2021

Bilanțul ANPC al unei luni pe litoral



Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au realizat, in iulie, pe toate stațiunile de pe litoralul Mării Negre, aflate în județul Constanța, 810 acțiuni de control la unități de alimentație publică și de cazare, dar și la magazine de produse alimentare și nealimentare.

În urma acestor verificări, au fost aplicate 849 de avertismente și 147 amenzi contravenționale, în valoare de 714.400 lei.

Acestora li s-au adăugat măsuri complementare constând în oprirea temporară de la comercializare până la remedierea abaterilor a unor produse în valoare de peste 540.000 lei, oprirea definitivă de la comercializare a unor produse în valoare circa 110.000 lei, precum și oprirea temporară a prestării serviciului în cazul a 48 de unități.

Câteva dintre cele mai importante nereguli constatate de echipele de comisari ANPC au fost:

  • Condiții neconforme de depozitare a produselor ;
  • Lipsa actelor de proveniență a mărfii;
  • Lipsa autorizațiilor de funcționare;
  • Neafișarea prețului produsului, a prețului/unității de măsură sau afișarea acestuia într-un loc greu vizibil;
  • Lipsa informațiilor obligatorii de pe etichetele produselor (denumirea și datele de contact ale importatorului/distribuitorului, traducerea în limba română etc);
  • Neafișarea informațiilor referitoare a alergenii pe care îi conțineau produsele;
  • Schimbarea stării termice a produselor din carne față de cea indicată de producător;
  • Lipsa autorizației de funcționare pentru activitatea depusă;
  • Utilizarea unor aparate de măsură fără verificare metrologică sau neomologate;
  • Lipsa graficului de igienizare pentru saltele și șezlonguri;
  • Lipsa mapelor cu informații pentru turiști în spațiile de cazare;
  • Lipsa plaselor de protecție împotriva insectelor în spațiile de cazare;
  • Utilizarea unor perne și așternuturi neigienizate;
  • Infiltrații și vopsea scorojită pe tavane și pereți;
  • Absența saltelelor din unele camere de hotel;
  • Pavimentul camerelor și al balcoanelor deteriorat sau cabine de duș, baterii de chiuvetă neigienizate, unități de aer condiționat ruginite;
  • Utilizarea unor ustensile de bucătărie uzate, neprofesionale;
  • Folosirea unor spații de depozitare sau de gătire neigienizate;
  • Comercializarea unor produse alimentare cu data limita de consum depașită;
  • Comercializarea înghețatei decongelate;
  • Lipsa precizărilor privind țara de origine a produselor;
  • Existența muștelor și lipsa dotării cu aparate împotriva insectelor, în spațiile din blocul alimentar sau cele destinate vânzării;
  • Depozitarea băuturilor răcoritoare direct pe paviment;
  • Utilizarea de topping pentru diverse sortimente fără data deschiderii menționată pe etichetă și depozitate sub razele soarelui;
  • Lipsa informațiilor cu privire la avertismentele de folosire la jucării, a marcajului CE sau a elementelor de identificare ale importatorului/distribuitorului;
  • Comercializarea unor produse fără etichete;
  • Lipsa informațiilor privind compoziția fibroasă a produselor textile sau a pictogramelor de pe încălțăminte.



Citeste si