Covasna, Ilfov și Iași sunt printre cele mai poluate județe din România, potrivit unui raport realizat de Airly, compania care se ocupă de monitorizarea calității aerului. În același timp, Harghita, Galați și Vâlcea sunt printre orașele cu cea mai bună calitate a aerului în România.

Cel mai ridicat nivel de poluare cu particule în suspensie se înregistrează în lunile reci, proces care se află în strânsă legătură cu combustia și condițiile atmosferice favorabile poluării în timpul iernii. Astfel, raportul a urmărit nivelurile de poluare din perioada noiembrie 2020 – februarie 2021.

Mai multe județe, în special București, Dolj și Iași au cunoscut o creștere semnificativă a poluării atmosferice. În urma analizei, poate fi demonstrat faptul că măsurătorile oficiale din acele zone au fost subestimate, în principal datorită parametrilor de localizare a stațiilor de monitorizare.

Top 5 cele mai poluate orașe din România

Loc în clasament conform senzorilor Airly

Loc în clasament conform senzorilor naționali

Județ

Concentrația de PM10

1

1

Covasna

52,3

2

2

Ilfov

41,8

3

6

Iaşi

40,0

4

15

Dolj

39,5

5

14

Bucureşti

38,6

Topul celor 5 județe cu cea mai bună calitate a aerului în România

Loc în clasament conform senzorilor Airly

Loc în clasament conform senzorilor naționali

Județ

Concentrația de PM10

1

2

Harghita

10,6

2

3

Galați

16,5

3

4

Vâlcea

16,9

4

5

Brăila

16,9

5

6

Satu Mare

18,6

Cum au fost realizate măsurătorile

Pentru a crea o hartă a celor mai poluate județe din România, compania a luat în considerare atât datele de la cei peste 200 de senzori de monitorizare a calității aerului Airly amplasați în toată țara, cât și stațiile naționale de referință existente acolo.

Întrucât senzorii Airly nu sunt disponibili în toate judetele, doar măsurătorile din anumite regiuni sunt mai exacte. Senzorii Airly sunt adesea localizați și în zone rezidențiale și recreative, prin urmare oferă o imagine mai fiabilă a aerului pe care îl respiră oamenii într-o anumită zonă.

„Am măsurat particulele PM10, reprezentând cel mai important poluant, care este măsurat atât de către stațiile de monitorizare a calității aerului, cât și de senzorii Airly. Concentrațiile mari de PM10 în aer (numărul „10” descrie particule inhalabile, cu diametre care sunt în general de 10 micrometri și mai mici) contribuie la dezvoltarea sau intensificarea simptomelor bolilor respiratorii și cardiovasculare. Acestea contribuie la formarea tumorilor la nivelul plămânilor, gâtului și laringelui, precum și la greutatea scăzută a copiilor la naștere”, spun reprezentanții Airly.

Organizația Mondială a Sănătății descrie calitatea aerului din România ca fiind moderat nesigură. Mai mult, aceasta este schimbabilă și se agravează semnificativ iarna, fiind cauzată în principal de încălzirea cu ajutorul centralelor termice și de emisiile vehiculelor. Conform raportului „Calitatea aerului în Balcani și România”, publicat de Airly în 2020, alte surse importante de poluare a aerului sunt cauzate de: industria minieră, generarea de energie electrică și prelucrarea alimentelor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri