Agent Green, un ONG ce militează pentru protecția mediului, acuză IKEA de ipocrizie și subliniază că firma încalcă mai multe legi în domeniul forestier și al protecției mediului.

Agent Green a publicat un raport de investigații asupra degradării deliberate a pădurilor seculare din România aflate în proprietatea IKEA. Raportul intitulat ”Ipocrizie. Distrugerea cinică a pădurilor seculare din România de către IKEA” (descarcabil la ACEST LINK) evidențiază probleme sistemice de management forestier în ceea ce privește mai multe păduri din România care sunt deținute de compania suedeză.

Pe parcursul ultimilor doi ani, investigatorii Agent Green au documentat mai multe încălcări ale legilor în domeniul forestier și al protecției mediului. Ei spun că aceste încălcări au un impact negativ asupra habitatelor locale și că o parte dintre aceste suprafețe forestiere deținute de IKEA sunt înregistrate ca arii protejate ca urmare a importanței lor pentru protejarea faunei.

”În investigațiile anterioare am arătat cum lemnul tăiat din păduri virgine ale Statului român din munții Țarcu ajung în mobila IKEA din întreaga lume după ce erau tăiate de o firmă locală, transformate în plăci la fabrica din Kronospan din Sebeș și asamblate în mobilă în fabrica Ecolor din Cluj. Astăzi arătăm că nici măcar în propriile păduri IKEA nu are mai multă grijă. Este la fel de ipocrită, discrepanța între promisiuni și realitate fiind de-a dreptul cinică, iar afacerea companiei una opacă”, acuză Gabriel Păun, președintele Agent Green.

Raportul publicat astăzi este prezentat și presei din Austria la Viena, unde IKEA deschide un nou magazin la Westbahnhof, inaugurare la care sunt așteptați 2.000 de cumpărători. Agent Green, Extinction Rebellion și Lieferkettengesetz protestează cu această ocazie și informează publicul cu privire la lipsa de transparență și politicile distructive ale IKEA. Protestatarii afișează mai multe bannere între care și unul uriaș cu mesajul ”IKEA, STOP TRASHING ROMANIAN OLD-GROWTH FORESTS / IKEA, OPREȘTE MASACRUL ÎN PĂDURILE SECULARE DIN ROMÂNIA”.

Citeste si:
Ce soluție a găsit Ikea pentru a depăși problema globală a...
Ce soluție a găsit Ikea...

„Modul grotesc în care IKEA se preface că este sustenabilă prin noul său magazin din Viena este exemplul perfect care ilustrează cum corporațiile multinaționale încearcă să își acopere crimele din lanțul de producție prin spălarea imaginii. Sursa ilegală a lemnului a fost documentată în repetată rânduri, cu exemple clare din Siberia, Ucraina și România. Vremea etichetelor proprii ale corporațiilor este la apus. Este nevoie de o lege nouă care să arate proveniența tuturor materialelor și care să îi facă responsabili personal legal pe șefii companiilor și consiliul director dacă pun pe piață produse care au abuzat natura și lucrătorii. Practic, dacă această lege ar fi deja în vigoare, atunci șeful IKEA din Austria ar plăti miliarde și ar face pușscărie pentru că vinde mobilă din lemn ilegal din România. În următorii ani ne vom concentra ca asta să devnă lege”, a spus Veronica Bohrn Mena, Purtător de Cuvânt Lieferkettengesetz, Austria.

În baza dovezilor colectate, Agent Green poate să concluzioneze că IKEA se angajează în practici forestiere care presupun exigențe minime de la angajații și subcontractanții societății care își desfășoară activitatea pe terenurile societății, aducând astfel prejudicii mediului, comunităților și ariilor naturale protejate. O parte dintre aceste acte de distrugere sunt comise în interiorul sau în apropierea unor situri Natura 2000 desemnate de UE care ar trebui să fie protejate în temeiul directivelor UE. Este și cazul pădurii Valea Neagră care a fost rasă în imediata vecinătate a satului Târâtu, județul Vrancea și a ariei protejate Natura 2000, o zonă unde alunecările de teren fac ravagii și exploatările IKEA riscă să izoleze complet această comunitate care este legată de restul lumii de un singur drum. Tăierile au fost realizate fără să existe amenajament silvic aprobat și fără studiu de evaluare a impactului asupra mediului.

Ceea ce este și mai îngrijorător este faptul că IKEA nu ține seama în momentul de față de Strategiile UE în domeniul Forestier și al Biodiversității pentru anul 2030. Strategia cere protejarea strictă a tuturor pădurilor primare și seculare rămase. IKEA pare în schimb să urmărească activ exploatarea pădurilor seculare de pe terenurile sale înainte de implementarea unei protecții stricte prin lege.

Agent Green a analizat amenajamentul silvic al IKEA pentru interiorul sitului Natura 2000 Penteleu. În amenajament se consideră prioritară tăierea majorității parcelelor de pădure cu copaci cu vârsta medie cuprinsă între 120 și 180 de ani, care trebuie să fie exploatate „urgent” ca urmare a unei așa-zise „urgențe de regenerare”, care este de fapt o politică de exploatare a pădurilor seculare.

Citeste si:
Va mai amintiti TIR-ul cu caii din Letea? Nimeni nu a fost tras la...
Va mai amintiti TIR-ul cu...

Practic, în plină urgență climatică, IKEA rade cu prioritate pădurile seculare, adică cele mai reziliente în fața provocărilor cauzate de vreme, cele bogate în biodiversitate, care produc cel mai mult oxigen, protejează apa, solul și stochează cel maim ult carbon. Este criminal ce face IKEA”, a adăugat Păun.

Această politică de exploatare urgentă a pădurilor respective pare să se bazeze doar pe presupunerea că, după 120 de ani, o parte dintre copaci încep să își piardă valoarea comercială, dar în cazul anumitor specii de copaci, aceasta este vârsta la care pădurile încep să acumuleze cea mai mare valoare din punctul de vedere al biodiversității, mai exact, în ceea ce privește speciile de animale care depind de pădurile seculare, cum ar fi păsările, mamiferele și insectele.

Alte amenajamente silvice asemănătoare par să vizeze de asemenea păduri seculare din cadrul întregului portofoliu de păduri al societății IKEA, inclusiv cele care se află în cadrul siturilor protejate Natura 2000.

Agent Green cere IKEA să își schimbe urgent strategia forestieră și să permită protejarea strictă a pădurilor seculare. Autoritățile române și acționarii societății ar trebui să ia imediat măsuri astfel încât să prevină producerea altor daune ireversibile la nivelul anumitor zone menționate în prezentul report.

Citeste si:
Zeci de hectare de padure urmeaza sa fie DISTRUSE pentru un drum
Zeci de hectare de padure...

În plus, organizația cere IKEA să pună în aplicare standardele pe care pretinde că le respectă și să își schimbe strategia forestieră pentru siturile protejate Natura 2000. În calitate de administrator al unora dintre ultimele păduri seculare din România, societatea ar trebui să pună pe primul loc protecția speciilor și a habitatelor, în detrimentul intereselor sale economice și a exploatării forestiere. În plus, IKEA ar trebui să recunoască că tăierile etichetate ca fiind progresive reprezintă de fapt tăieri rase.

IKEA deține aproximativ 50.000 de hectare de pădure în România, astfel încât este cel mai mare proprietar privat de păduri.

Sursa foto: Shutterstock

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Sișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-sef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri