Prima zi de școală a dus la un trafic anevoios în zonele cu școli și grădinițe din Capitală, deși programul claselor a început la ore diferite pentru a nu crea aglomerație în fața unităților de învățământ.

Încă de la primele ore ale dimineții, în zonele în care sunt situate școlile și grădinițele s-a circulat cu dificultate.

Începând de mâine, traficul în București ar putea deveni și mai aglomerat dimineața întrucât toți elevii vor începe cursurile la aceeași oră.

Ca în fiecare an, unii părinți și-au adus copiii cu mașina până în poarta școlii. Lipsa locurilor de parcare și mulțimea adunată au generat blocaje de trafic.

Echipajele de poliție au supravegheat zona, însă nu au intervenit pentru a avertiza pietonii și părinții că masca este obligatorie pe o rază de 50 de metri în jurul unităţilor de învăţământ, conform deciziei adoptate de către Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă.

"Pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu virusul SARS-CoV-2, este obligatorie purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere gura şi nasul, pe o rază de 50 de metri în jurul unităţilor de învăţământ, pentru persoanele care staţionează în acest perimetru, începând cu data de 13 septembrie 2021", prevede hotărârea.

Anul școlar 2021-2022, tot sub semnul pandemiei de coronavirus

Noul an şcolar 2021 - 2022 a început cu prezenţă fizică la cursuri în cea mai mare parte a unităţilor de învăţământ din România, dar cu măsuri de protecţie sanitară în contextul creşterii numărului de infectări zilnice cu SARS-CoV-2.

Pentru cei aproximativ 2.900.000 de elevi şi preşcolari cursurile anului şcolar 2021 - 2022 se vor derula pe parcursul a 34 de săptămâni, începând cu data de 13 septembrie.

Semestrul I va avea 14 săptămâni (din 13 septembrie până în 22 decembrie 2021), iar semestrul al II-lea - 20 de săptămâni (din 10 ianuarie şi până pe 10 iunie 2022), conform Agerpres.ro.

În perioada 25 - 31 octombrie, elevii claselor din învăţământul primar şi copiii din grupele de preşcolar sunt în vacanţă.

Vacanţa de iarnă este programată în perioada 23 decembrie 2021 - 9 ianuarie 2022.

În semestrul al II-lea, vacanţa de primăvară va fi în perioada 15 aprilie - 1 mai.

Programul naţional "Şcoala altfel" se va desfăşura în perioada 8 - 14 aprilie 2022.

Este al doilea an şcolar care începe sub semnul pandemiei de coronavirus.

În acest context, a fost emis un ordin comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii care prevede în continuare asigurarea distanţării fizice, purtarea măştii de protecţie, dezinfectarea mâinilor şi circuite clare de acces în sălile de clasă.

Conform documentului, la intrarea în şcoală şi pe coridoare, precum şi la intrarea în fiecare clasă vor fi aşezate dispensere/ flacoane cu soluţie dezinfectantă pentru mâini, iar uşile vor fi menţinute deschise, dacă este posibil, pentru a evita punctele de contact.

Sala de clasă va fi amenajată astfel încât să fie asigurată distanţarea fizică de minimum un metru între elevi, iar dacă acest lucru nu se poate realiza, atunci spaţiul va fi organizat astfel încât să se asigure distanţa maxim posibilă între elevi.

Este interzis în continuare schimbul de obiecte personale.

Elevii şi personalul didactic/ didactic auxiliar/ nedidactic vor purta mască în permanenţă în interior. Se recomandă ferm purtarea măştii de uz medical, însă se admit măşti de tip textil care să asigure acoperirea orificiilor nazale şi a gurii. Sunt interzise orice alte dispozitive care înlocuiesc măştile, cu excepţia vizierelor, care sunt permise doar pentru cadrele didactice din învăţământul special.

De asemenea, este recomandată intrarea prin mai multe căi de acces pentru a reduce fluxul de elevi.

Accesul persoanelor care nu au calitatea de elev sau angajat al unităţii de învăţământ (părinţi, alţi însoţitori etc.) va fi interzis, în afara cazurilor excepţionale, pentru care este necesară aprobarea conducerii unităţii de învăţământ. Părinţii/ însoţitorii copiilor cu cerinţe educaţionale speciale şi dizabilităţi au acces în unitatea de învăţământ cu respectarea normelor de protecţie sanitară necesare.

Cîmpeanu: Încep şcoala cu prezenţă fizică 99,7% dintre cei aproape 3 milioane de elevi şi preşcolari

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni, că 99,7% dintre cei aproape 3 milioane de elevi şi preşcolari pot începe şcoala cu prezenţă fizică şi a subliniat importanţa vaccinării anti-COVID-19.

"Astăzi pot începe şcoala cu prezenţă fizică 99,7% dintre cei aproape 3 milioane de elevi şi preşcolari. Este un lucru extrem de important, demonstrează înţelegerea importanţei şcolii, dar în acelaşi timp trebuie să dovedim responsabilitate şi determinare pentru a asigura în şcoli acea protecţie sanitară care să ne poată permite să ţinem şcolile deschise o perioadă cât mai lungă, în aşa fel încât să nu mai avem acele pierderi pe care le-am înregistrat pe parcursul perioadei de criză sanitară", a spus ministrul Educaţiei la ceremonia de deschidere a noului an şcolar de la Liceul Tehnologic "Carol I" din comuna Valea Doftanei, conform Agerpres.ro.

El a precizat că personalul din învăţământ este vaccinat în proporţie de 61%, iar elevii - în proporţie de peste 15%.

"Este nevoie însă să continuăm acest proces şi sunt convins că vom putea continua odată cu începerea şcolii. Mai mult decât atât, în ultimele zece zile s-au vaccinat 10.000 de elevi. Am depăşit pragul de 15% - proporţia elevilor vaccinaţi. Una din trei persoane vaccinate în ultimele zece zile la nivel naţional cu vaccinul Pfizer este elev, asta dă încredere că părinţii vor înţelege cât de important este pentru propriii copii, pentru ceilalţi colegi pentru a se putea desfăşura şcoala cu prezenţă fizică aşa cum ne gândim cu toţii, să înţelegem că vaccinarea este unicul gest care poate pune capăt crizei sanitare. Toate celelalte măsuri de protecţie sanitară, inclusiv testarea, ne ajută să ţinem sub control epidemia. Vaccinarea este singurul act care ne ajută să punem punct acestei crize sanitare", a adăugat ministrul.

Sorin Cîmpeanu a amintit şi că marţi va demara concursul pentru ocuparea posturilor de directori de şcoli.

"Am asumat că acest concurs va fi derulat strict pe criterii de competenţă, în aşa fel încât, la finalul lunii decembrie, să putem avea numirea celor mai profesionişti directori în şcolile româneşti, care să înceapă în data de 10 ianuarie, odată cu semestrul II, un nou mandat în interesul şcolii româneşti", a mai spus ministrul Educaţiei.

El a arătat că Liceul Tehnologic "Carol I" din comuna Valea Doftanei este un exemplu din mai multe perspective considerate obiective strategice în proiectul "România Educată".

Ministrul Educaţiei a anunţat sunt în evaluare ofertele care privesc încheierea unui contract pentru o nouă grădiniţă în Valea Doftanei.

"În mod normal, dacă nu sunt lucruri deosebite, acest contract de finanţare ar putea fi semnat de Ministerul Educaţiei la începutul lunii octombrie", a menţionat el.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri