Atenție mare la mail-urile venite în numele Loteria Română, în care sunteți anunțați că ați câștigat la Loteria Vaccinării. De fapt, mesajul respectiv este un #scam special creat de atacatori, care cer ca validare a identității 'câștigătorului' date despre perioada de efectuare a vaccinului, dar și o copie după buletin.

Indiciul că acest mesaj nesolicitat este de fapt o capcană a infractorilor din mediul online îl constituie chiar adresa de pe care a fost transmis acest mesaj, loteriavaccinarii.gov[@]gmail[.]com, pe când adresa oficială este noreply@mail.certificat-covid.gov.ro.

Sursa Foto: G4Media.ro

Astfel de date pot fi monetizate de către atacatori în multiple moduri, vândute pe #Darknet, pe forumuri dedicate hacking-ului, sau chiar folosite în lansarea unor atacuri personalizate care folosesc tehnici de #SocialEngineering.

În plus, se pot folosi de astfel de date pentru a putea obține acces la diferite conturi. Este cunoscut apetitul utilizatorilor pentru a folosi în componența parolei date cu caracter personal precum data nașterii, numele mijlociu, adresa, seria chiar CNP-ul actului de identitate.

Ce pași trebuie să faceți când întâlniți astfel de mesaje suspecte:

  • Verificați sursa reală a mesajului, iar atunci când nu sunteți siguri, validați transmiterea informației cu expeditorul ei.
  • Nu accesați link-uri sau atașamente din astfel de mesaje! Le puteți analiza cu o soluție de securitate.
  • Nu furnizați date personale, date de card sau date de autentificare, indiferent de scenariul prezentat în acel mesaj! Aceasta nu este o metodă oficială de validare a identității.

Raportați orice tentativă malițioasă către Departamentul de IT al firmei, dacă mesajul a venit pe o adresă sau un dispozitiv de la serviciu, sau putem suna la 1911 ori trimite mail la alerts[@]dnsc.ro, pentru ca echipa #DNSC să verifice informația și să emită o alertă pentru alți utilizatori despre această metodă de atac.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri