CNSU a organizat o ședință pentru aprobarea efectuării unui zbor privind repatrierea cetățenilor români, blocați în Maroc din cauza noilor restricții de călătorie în contextul apariției variantei Omicron.

Hotărârea CNSU numărul 109

UPDATE 02 decembrie 2021, 17:15 - Aeronava TAROM cu care sunt repatriați din Maroc 122 de cetățeni români și 62 de cetățeni ai altor state europene va ajunge astăzi, 2 decembrie 2021, pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, în jurul orei 20.00.
Nicio persoană nu prezintă simptome de infectare cu virusul SARS-CoV-2.

Ca măsură suplimentară, persoanele vor fi testate și li se va recomanda să rămână în autoizolare până la aflarea rezultatului testului.
În cazul în care rezultatul testului este negativ, cetățenii repatriați din Maroc, țară aflată în zona verde, vor rămâne în contact cu autoritățile medicale pentru a depista orice semn al apariției eventualelor simptome.
În cazul în care rezultatul este pozitiv, persoanele respective vor fi transportate la unități medicale pentru investigații și monitorizare, iar proba va fi trimisă în laboratoare specializate pentru secvențiere,în vederea stabilirii variantei de tulpină.

Știrea inițială

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat în ședința de astăzi, 30 noiembrie 2021, Hotărârea numărul 109, cu următoarele prevederi:

  • Aprobarea repatrierii cetățenilor români aflați în Regatul Maroc, inclusiv prin activarea Mecanismul European pentru Protecție Civilă, ca urmare a suspendării tuturor zborurilor directe cu această destinație, iar pentru punerea în executare a acestor prevederi se abilitează Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne prin Departamentul pentru Situații de Urgență și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii prin Compania Națională de Transporturi Aeriene Române TAROM să întreprindă măsurile din competență.
  • Costurile aferente desfășurării activității menționate la pct. 1 să fie asigurate din bugetul de stat, de la Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prin bugetele ministerelor implicate și prin Mecanismul European pentru Protecție Civilă.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis că, în contextul deciziei autorităţilor marocane de suspendare a zborurilor comerciale cu destinaţia Maroc, ca urmare a noii variante de coronavirus, Ambasada României la Rabat gestionează, la acest moment, situaţia a 72 de turişti români ale căror curse au fost anulate de către companiile aeriene la care aceştia aveau rezervări.

Vezi și: Românii blocați în Africa de Sud vor ajunge astăzi în România (wall-street.ro)

MAE subliniază că autorităţile marocane permit, cu titlu excepţional şi în baza unei autorizări speciale, operarea, în continuare, a unor zboruri înspre şi dinspre Maroc. În acest context, MAE recomandă cetăţenilor români ale căror zboruri au fost anulate să verifice disponibilitatea biletelor la companiile aeriene care operează în continuare zboruri în Maroc.

Totodată, misiunea diplomatică va informa în mod constant, inclusiv pe pagina de Facebook a misiunii, cu privire la zborurile autorizate. La acest moment, companiile care operează zboruri în continuare sunt Air France şi Transavia.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri