Primăria Timișoarei și compania turcă Bozankaya au lansat primele tramvaie din cele 21 proiectate special pentru orașul de pe Bega.

Ceremonia de inaugurare și lansarea celor 21 de tramvaie proiectate de compania Bozankaya pentru Primăria Municipiului Timișoara au avut loc marți, 14 decembrie, la Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”, cu participarea primarului Timișoarei, Dominic Fritz, a viceprimarului Ruben Lațcău, a directorului general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest, Sorin Maxim, a ambasadorului Turciei la București, Füsun Aramaz, a vicepreședintelui companiei Bozankaya, Emrah Dal și a directorilor generali ai Consiliului Local.

„Este visul unui transport în comun care să fie cel puțin pe picior de egalitate cu transportul rutier, cu mașinile care circulă în oraș. Ne dorim ca orice timișorean care ar vrea să nu folosească mașina lui, dar care ar vrea să ajungă de la un capăt al orașului la altul, să ajungă mai rapid și mai confortabil decât dacă ar folosi mașina proprie”, a declarat Primarul Municipiului Timișoara, Dominic Fritz, felicitând echipa care s-a ocupat de proiect și pe inginerii companiei Bozankaya.

Retail jobs

Proiectul a fost finanțat din fonduri europene pentru îmbunătățirea calității serviciilor de transport public din România în conformitate cu standardele Uniunii Europene. Suma investiției în cele 21 de tramvaie Bozankaya se apropie de 45 de milioane de euro, mare parte din sumă provenind din fonduri europene (85%), iar restul de la Guvern (13%), respectiv de la Primăria Municipiului Timișoara (2%), după cum a explicat, la conferință, Sorin Maxim, Directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest.

Tramvaie Timișoara

„Această finanțare este mai complexă decât simpla achiziție a 21 de tramvaie. Discutăm de un plan de mobilitate pe care primăria și-a propus să-l dezvolte în următoarea perioadă. Puteți să vă uitați la acest tramvai ca la un factor de exprimare a calității vieții în orașul nostru. Mă bucur că cei de la Bozankaya au introdus în aceste tramvaie tehnologie de ultimă generație. Îi îndemn pe toți cetățenii orașului și pe cei care vor vizita Timișoara să-l utilizeze și să dea feedback primăriei”, a spus Sorin Maxim.

Citeste si:
Lidl România deschide două noi magazine, în orașele Timișoara și...
Lidl România deschide două...

Cu o lungime de 30 de metri și o capacite maximă de 200 de persoane, tramvaiele produse de Bozankaya au fost proiectate și construite la comandă, pentru a fi adaptate la cerințele și necesitățile locale de transport public. Tramvaiele pot funcționa autonom, pe baza bateriei, fără a fi conectate la rețeaua catenară, pe o distanță de până la 70 de kilometri, fiind totodată și cea mai mare performanță realizată până acum în istoria sistemelor de tranzit feroviar ușor.

„Pentru noi, cei de la Bozankaya, în calitate de furnizor, este o bucurie să fim parte din proiectul Uniunii Europene și să ne asumăm o astfel de responsabilitate, de a livra mijloace de transport confortabile și sigure oamenilor din Timișoara. De asemenea, vreau să transmit sincere mulțumiri primarului Dominic Fritz pentru colaborarea incredibilă și pentru atenția meticuloasă de care au dat dovadă la fiecare pas al procesului”, a declarat Emrah Dal, vicepreședintele companiei.

Citeste si:
Nicușor Dan și Dominic Fritz cer mai multă implicare din partea...
Nicușor Dan și Dominic Fritz...

Tramvaiele produse de Bozankaya, premiate pentru tehnologia lor, au o eficiență energetică sporită, fiind cu aproximativ 2,5 tone mai ușoare decât vehiculele din clasa lor, și oferă în același timp un confort și o siguranță fără precedent pentru pasageri. Este asigurat accesul fără bariere pentru utilizatorii de scaune cu rotile și pentru cei cu cărucioare, iar în interior a fost asigurat un spațiu suficient de liber pentru proprietarii de biciclete. De asemenea, sunt dotate cu camere de supraveghere pentru ca șoferul să monitorizeze ce se întâmplă în interior. În plus, designul tramvaielor poate rezista tuturor condițiilor climatice dificile.

tramvaie Timișoara

Sursa foto: Bozankaya

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri