Când ne gândim la asigurarea locuinței, ne trec prin minte doar câteva situații majore care ne-ar pune în pericol casa, cum ar fi un cutremur sau inundații, dar adevărul este că sunt mult mai multe instanțe în care locuința noastră poate fi protejată de o asigurare. Unele la care poate nici nu ne-am gândit.

Am stat de vorbă cu Cătălin Elisei, Director general NN Asigurări, companie de asigurări generale parte din grupul NN România, despre ce înseamnă asigurarea locuinței, despre situațiile în care putem beneficia de protecție, dar și despre ce alte beneficii suplimentare aduce o astfel de poliță de asigurare facultativă.

W.S.: Care sunt diferențele dintre o asigurare obligatorie și una facultativă?

Cătălin Elisei: Polița obligatorie PAD oferă acoperire de bază doar în cazul a trei situații neprevăzute, anume inundații ca fenomene naturale, cutremure sau alunecări de teren. Costul asigurării obligatorii este de 10 sau 20 de euro și oferă acoperire în limita a maximum 10.000, respectiv 20.000 de euro, în funcție de risc și de tipul construcției.

Asigurarea facultativă oferă acoperire extinsă atât din punctul de vedere al evenimentelor neprevăzute care pot afecta locuința, cât și a sumei asigurate pe care o primesc clienții atunci când se întâmplă ceva.

Asigurarea facultativă de locuință de la NN este o soluție flexibilă care oferă clienților sprijinul financiar de care au nevoie în situații care le afectează casa și pe care nu le pot preveni, venind în completarea poliței obligatorii PAD.

În total, asigurarea facultativă acoperă 24 de evenimente care pot afecta locuința, printre care atât cutremure, inundații inclusiv de la rețeaua de apă sau de la vecini și alunecări de teren, cât și incendii, explozii, trăsnete, furtuni, vijelii, ploi torențiale, grindină, tornadă sau avalanșă , dar și în caz de surprize neplăcute precum furt, vandalism, spargerea accidentală a bunurilor casabile, lovirea din exterior a casei de către o mașină sau de corpuri care cad și afectează locuința sau daune produse în timpul unor evenimente socio-politice.

WS: Ce bunuri pot fi asigurare cu o poliță facultativă?

CE: Cu asigurarea NN, clienții își pot asigura apartamentul sau casa și instalațiile care asigură funcționarea generală a construcției, de la centrală și panouri solare până la instalațiile de alimentare cu apă sau gaz. Sunt acoperite și anexele locuinței, precum garajul, boxa sau camera de serviciu, magazia, șopronul și chiar piscina, pentru maximum 30% din suma asigurată, și inclusiv părțile comune care se împart cu vecinii, cum ar fi liftul, scările sau acoperișul blocului conform cotei parte indiviză.

În plus, clienții pot opta pentru opțiuni suplimentare pentru asigurarea bunurilor din locuință, răspundere civilă față de terți sau asigurarea avariilor accidentale ale instalațiilor de gaze, centralei termice, climatizare etc. și asigurarea aparatelor electrice, electronice și electrocasnice pentru fenomene electrice.

Clienții pot alege, opțional, să asigure și bunurile din locuință pentru o sumă pe care ei o stabilesc și pot adăuga și o componentă pentru răspundere civilă. Cei care nu sunt dispuși să riște niciun accident când vine vorba de casa lor au și opțiunea de protecție în caz de eventuale avarii accidentale ale sistemelor de gaze, încălzire și climatizare și de asigurare a aparatelor electrice și electrocasnice ca urmare a unor fenomene electrice.

Banii pot fi obținuți rapid și fără bătăi de cap

WS: Este complicat să iau legătura cu asiguratorul, în caz de necesitate?

CE: Deloc. Când se întâmplă ceva cu casa lor, clienții pot anunța NN online, prin câțiva pași simpli care pot fi parcurși în doar câteva minute direct pe telefonul mobil, în aplicația NN Direct, unde pot trimite inclusiv documente justificative și fotografii pentru procesul de evaluare și despăgubire. De asemenea clienții au la dispoziție un serviciu de call center non-stop pentru anunțarea evenimentelor asigurate.

NN plătește clienților suma necesară reparațiilor într-un timp foarte scurt, așa încât reparațiile să poată fi făcute cât mai repede, iar ei să se poată întoarce acasă.

NN oferă clienților o experiență de cumpărare adaptată nevoilor și așteptărilor actuale, asistată de instrumente digitale și cu acces online la toate documentele de care au nevoie. Pentru cumpărarea unei asigurări NN, mai întâi este nevoie de o discuție online sau offline cu unul dintre cei 1.500 de consultanți financiari NN din toată țara, așa încât să fie identificate nevoile de asigurare și nivelul de protecție potrivit. Procesul de emitere a poliței este digital, ceea ce înseamnă că emiterea contractelor se întâmplă simplu și rapid, în majoritatea cazurilor în cel mult o oră de la semnarea digitală și plata primei. Iar atunci când apare o situație neprevăzută și e nevoie de asigurare, toate documentele sunt transmise online.

WS: Cât de repede poate obține un asigurat banii pentru despăgubiri?

CE: După ce un client anunță NN că îi este afectată locuința, acesta este contactat în cel mult 24 ore şi urmează procedurile de evaluare a evenimentului, plata despăgubirii realizându-se în termen de maximum 7 zile lucrătoare de la depunerea documentației complete. De asemenea, în cazul daunelor minore, de până la 2.000 lei, clienții pot auto-evalua pagubele și pot trimite informațiile necesare către NN, astfel încât procesul de despăgubire să dureze chiar mai puțin, banii să ajungă la client chiar mai repede de 7 zile. Iar atunci când daunele sunt majore, există inclusiv posibilitatea să primească în avans până la 50% din valoarea daunei, ca să poată începe reparațiile imediat.

Clienții stabilesc suma asigurată, în funcție de valoarea casei lor și de nivelul de protecție, precum și de acoperirile opționale pe care le pot alege în funcție de nevoile lor. Se ține cont atât de prețul de cumpărare al casei, cât și de costul de reconstrucție sau de valoarea de piață stabilită într-un raport de evaluare.

WS: Ne puteți da exemple de asigurări, în funcție de tipul imobilului?

CE: Pentru un apartament cu două camere din București, într-un bloc construit după 1977, cu o valoare asigurată de 300.000 de lei, costul asigurării de locuință poate varia între 240 și 450 de lei. Diferențele sunt date de nivelul de protecție și de acoperirile opționale.

Pentru un apartament cu 3 camere în același bloc, cu o valoare asigurată de 500.000 de lei, costul asigurării poate varia între 400 și 600 de lei. Prin urmare, cu numai 1 leu pe zi, în medie, clienții au liniștea că dacă se întâmplă ceva cu casa lor, pot repara fără griji financiare și se pot întoarce acasă cât mai repede.

Pentru un apartament a cărui valoare este de aproximativ 400.000 de lei, proprietarul poate alege să își asigure și bunurile din casă în valoare de 75.000 de lei. Dacă ia în calcul și despăgubirile pentru vecini în caz că îi inundă, de maximum 25.000 de lei, atunci costul total pentru o asigurare de locuință facultativă este de aproximativ 500 lei pe an.

O asigurare facultativă ne poate scuti de costuri la care nici nu ne-am gândi

WS: Mai sunt și alte costuri care sunt acoperite de asigurări?

CE: Da. Clienții pot beneficia de acoperire inclusiv pentru cheltuieli conexe precum cele de curățenie, transport, expertiză sau intervenție de urgență atunci când apare una dintre situațiile acoperite. De exemplu, costurile de înlăturare sau demolare a resturilor cauzate de o astfel de situație sau cele de limitare a pagubelor, precum montarea unei folii pe acoperiș dacă acesta a fost avariat, pentru a proteja restul casei și bunurile din interior. Tot cheltuieli conexe pot fi și cele care apar în cazul intervenției pompierilor sau cele pentru costurile de proiectare pentru refacerea sau reconstruirea unei locuințe avariate.

WS: Am înțeles că îmi pot fi acoperite și costurile cu cazarea în caz de daună majoră?

CE: Este un alt diferențiator important al Asigurării de locuință NN la nivel de piață. Atunci când daunele nu permit reintrarea în casă cât timp se fac reparațiile, clienții beneficiază de până la 5 zile de cazare la hotel, până găsesc o chirie care va fi acoperită de asigurare timp de până la 3 luni. Într-o astfel de situație, clienții au libertatea să aleagă hotelul unde vor să se cazeze și locuința pe care o închiriază. Asigurarea acoperă cheltuieli de maximum 100 de euro pe zi timp de până la 5 zile pentru cazarea la hotel și de maximum 400 de euro pe lună timp de până la 3 luni pentru chirie.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri