Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a continuat seria controalelor tematice la depozitele de legume și fructe și piețele agroalimentare. 35 de echipe de inspectori ANSVSA au controlat unități din București și județele Ilfov, Calărași, Brașov, Buzău, Constanța, Covasna, Dolj, Galați, Prahova, Maramureș și Timiș. Au fost vizate legumele și fructele care fac obiectul importului din țări terțe.

În timpul controalelor, s-au prelevat 26 de probe (din grapefruit, roșii, prune, struguri, portocale, linte roșie, pere, mere) pentru determinarea prezenței sau a depășirii limitelor admise pentru reziduurile de pesticide. Probele prelevate vor fi analizate în laboratoarele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor din București și Constanța.

De asemenea, de importanță a fost și verificarea procedurii de rechemare a produselor de la beneficiari, în situațiile în care există produse neconforme.

Au fost verificate 44 de unități de depozitare și comercializare legume-fructe.

Dintre principalele deficiențele constatate, menționăm:

  • igiena necorespunzătoare a spațiilor de depozitare și ambalare;
  • depozitarea necorespunzătoare (produse alterate lângă produse corespunzătoare);
  • legume și fructe alterate și ambalaje deteriorate prezente în spațiul de depozitare;
  • trasabilitatea și etichetarea necorespunzătoare a legumelor și fructelor;
  • funcționare fără autorizație sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor;
  • inexistența procedurii de rechemare a produselor neconforme;
  • absența fișelor care atestă sănătatea personalului.

Neregulile constatate în urma verificărilor au fost sancționate cu 19 amenzi contravenționale, în valoare totală de 287.000 de lei. Pentru o unitate a fost emisă o ordonanță de suspendare a activității, până la remedierea deficiențelor constatate

Această acțiune a fost realizată împreună cu reprezentanți ai ANAF.

Verificările cu acestă tematică, efectuate împreună cu alte instituții ale statului, cu atribuții de control, vor continua în direcția unei protecții cât mai eficiente a sănătății publice.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri