Piaţa RCA confirmă, după prima jumătate a anului 2022, că a reuşit să depăşească efectele dispariţiei City Insurance SA, fostul lider din domeniu, conform datelor centralizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), relatează Agerpres.

"Eficienţa măsurilor fără precedent, luate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) atât în ceea ce priveşte legislaţia în domeniu, cât şi în ceea ce priveşte activitatea de control şi supraveghere, este confirmată de datele preliminare raportate de firmele de asigurare pentru primele 6 luni din 2022", susţin reprezentanţii ASF.

Concret, nivelul de concentrare a pieţei, deşi este încă ridicat, a ajuns la cea mai mică cotă din ultimii opt ani.

"După ce crescuse substanţial, în contextul ieşirii din piaţă a City Insurance SA, Euroins, liderul actual al pieţei RCA, a revenit, în al doilea trimestru al acestui an, la nivelul din perioada similară a lui 2021 în ceea priveşte cota de piaţă, scăzând până la 31,8%, în iunie 2022, de la 36% la finalul lui martie a acestui an", se menţionează în comunicat.

Corelată cu evoluţia celorlalte companii autorizate să vândă RCA, dinamica cotei de piaţă a celui mai mare jucător sugerează că deficitul de asigurare creat de ieşirea City Insurance SA a fost acoperit echilibrat, de întreaga piaţă, fără apariţia unor distorsiuni care să încarce până la cote alarmante un singur jucător.

De altfel, acest lucru se vede şi din situaţia plăţilor efectuate de cei opt jucători activi, în primul semestru al anului 2022.

"Euroins are o cotă de peste 50% din despăgubirile brute. Comportamentul Euroins este şi rezultatul acţiunilor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), care a fost activă prin supraveghere permanentă şi acţiuni de control, unele soldate cu sancţiuni", se mai spune în comunicat.

Clasamentul primilor trei jucători, raportat la Primele Brute Subscrise (PBS), este completat de Groupama, cu o cotă de piaţă de aproape 21% şi Allianz Ţiriac cu aproape 19%, cele două societăţi evoluând aproape constant în cel de-al doilea trimestru al acestui an.

"Cu excepţia Generali, toate celelalte societăţi au cote între 6% şi 8%, de remarcat fiind poziţionarea Axeria Yard, societatea franceză care se apropia în iunie de 6% din piaţă, deşi a intrat în România abia în decembrie 2021", se mai spune în comunicat.

Datele ASF arată că primele medii s-au stabilizat şi chiar au intrat pe un trend descendent, începând cu cel de-al doilea trimestru al acestui an, astfel că prima medie pentru persoane fizice era de 904 lei la finalul lunii iunie, faţă de 913 lei la finalul lui martie.

"O evoluţie îmbucurătoare poate fi observată şi în ceea ce priveşte preţurile. Primele medii s-au stabilizat şi chiar au intrat pe un trend descendent, începând cu cel de-al doilea trimestru al acestui an, conform datelor centralizate de ASF. Prima medie pentru persoane fizice era de 904 lei la finalul lunii iunie, faţă de 913 lei la finalul lui martie. La persoane juridice, prima medie a rămas aproximativ la acelaşi nivel, fiind de 1.984 de lei, faţă de 1.943 de lei în martie", se mai spune în comunicat.

Potrivit sursei citate, faţă de prima parte a lui 2021, creşterile sunt încă substanţiale, însă "stabilizarea şi chiar uşoară scădere la nivelul persoanelor fizice reprezintă semne pozitive care arată că diversificarea pieţei are rezultate palpabile".

"Indicatorii s-au îmbunătăţit şi în ceea ce priveşte daunalitatea. La nivel de piaţă, rata combinată a ajuns la 107%, faţă de peste 112% la finalul primului trimestru al acestui an, peste 142% în al doilea trimestru din 2021 şi peste 161% la finalul lui 2021.", se menţionează în comunicat.

Conform ASF, nivelul comisioanelor din prime, plătit de asigurători pentru distribuţia de RCA, a scăzut la 10,72%, la nivelul primului semestru din 2022, faţă de 14,40% în semestrul 1 al anului 2021.

În acelaşi timp, rata daunei a scăzut substanţial în al doilea trimestru al acestui an, la 74,85%, faţă de 109,15% în al doilea trimestru al lui 2021.

"Această dinamică arată că asigurătorii şi-au redus substanţial pierderile. Amintim că rata combinată a daunei se calculează ca raport între suma daunelor achitate şi cheltuielilor de distribuţie şi administrare şi, respectiv, primele brute câştigate", se mai precizează în comunicat.

Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri