19 Septembrie 2022

FOTO | ANPC a închis un restaurant din Sectorul 5. Ce nereguli au fost identificate



În cadrul programului special inițiat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Academia Comisarilor, prin care cei mai noi colegi se specializează alături de cei cu experiență privind procedura exactă de control, în diverse domenii economice, au fost constituite grupuri de tineri comisari care monitorizează mediile online, pentru a sesiza la timp semnalele transmise pe această cale de consumatori.

Astfel, în urma unei asemenea alerte de pe una dintre rețelele de socializare, comisarii ANPC au realizat o verificare a Restaurantului Excellence, din sectoul 5 al Capitalei, administrat de operatorul economic Selenium Expres Service SRL.

În urma acestei acțiuni, echipa de control a constatat că operatorul prestează servicii de alimentatie publică care pot pune în pericol viața, sănătatea și interesele economice ale consumatorilor.

Amenzi ANPC de 20.000 lei

Ca atare sancțiunile contravenționale applicate au fost:

  • amenzi în valoare de 20.000 lei,
  • oprirea definitivă de la comercializare a peste 100 kg de produse alimentare neconforme în valoare de circa 2.500 lei,
  • oprirea temporară a prestării serviciului până la remedierea deficiențelor.
Ce nereguli au fost identificate

Abaterile constatate de comisari au fost:

  • utilizarea unor materii prime, semiprepararte și preparate finite fără elemente de identificare și caracterizare și fără data limită de consum, pentru a se putea stabili conformitatea acestora
  • nerespectare regimului de temperatură al produselor, respectiv preparate finite calde depozitate în spațiul frigorific, față de minimum + 60 grade C, cât ar fi fost conform reglementărilor
  • utilizarea unor spatii frigorifice total neigienizate și a unor sisteme de ventilație aferente,cu zone ruginite, mucegai si chedere rupte
  • folosirea unor tăvi de copt degradate, ustensile de bucătarie neprofesionale cu grad ridicat de uzură, bureți de sârmă pentru curățat vase, colectarea reziduurilor în recipiente tip pubele fără capac și acționare la picior
  • schimbarea stării termice a produselor
  • folosirea unor legume cu modificări organoleptice de aspect consistentă și culoare
  • depozitarea produselor alimentare direct pe paviment
  • folosirea grătarului total neigenizat cu arsuri masive și depozite grosiere de resturi alimentare
  • nerespectarea vecinătăților în spațiul frigorific (ouă neigenizate lângă preparate semipreparate din carne)
  • lipsa plaselor pentru insecte
  • neindicarea în listele meniu a alergenilor și a produselor realizate din materii prime congelate
  • utilizarea unor mijloace de cântărire fără verificare metrologică
  • lipsa autorizației de funcționare pe anul în curs.



Citeste si