6 Ianuarie 2023

15 restaurante din zona Piața Alba Iulia au fost verificate de ANPC, s-au dat amenzi de 120.000 de lei



Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea (CRPCR) București-Ilfov a verificat modul în care respectă prevederile legale în domeniu 15 operatori economici care își desfășoară activitatea în zona comercială Piața Alba Iulia (Bulevardul Decebal, Bulevardul Burebista). În urma verificărilor, au fost emise amenzi, avertismente și a fost oprită temporar activitatea în cinci locații.

Acțiunile ANPC s-au desfășurat în cadrul programului Academia Comisarilor – care vizează specializarea prin acțiuni tematice dedicate, a celor mai tineri comisari ai autorității. Zona Piața Alba Iulia esste una populară în Capitală, fiind împânzită de restaurante, baruri și cafenele. Printre restaurantele care au fost sancționate se numără și Restaurant Arogant, Restaurant Mon Chere, XO Lounge, Restaurant Duman, dar și Restaurant Traffic. În total, 14 locații au fost găsite cu probleme în urma verificărilor.

Astfel, comisarii au aplicat următoarele sancțiuni:

  • amenzi contraventionale în valoare totală de 120.000 lei
  • 6 avertismente
  • oprirea temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficiențelor, pentru 5 operatori economici.

Printre abaterile constatate se numără și folosirea unor materii prime și produse finite congelate și refrigerate fără elemente de identificare sau cu ambalate cu dublă etichetare, dar și utilizarea la preparare a unor produse expirat. În plus, s-a descoperit și că ingredientele alergene menționate în lista din meniu nu sunt evidențiate distinct la fiecare preparat individual, iar, în unele cazuri, s-a observat chiar lipsa menționării acestora.

Pe lângă toate acestea, câteva restaurante foloseau ingrediente și produse de o calitate inferioară față de cele numite în meniuri. De asemenea, folosirea de către restaurante a unor agregate frigorifice neigienizate, cu rugină, chedere rupte, cu ventilatoare cu acumulări de praf probabil că nu mai surprinde pe nimeni. La fel, curățenia din anumite bucătării era îndoielnică, cu bureți rupți și hote murdare.

În plus, s-a observat și schimbarea stării termice a produselor si preparatelor, care sunt depozitate la temperaturi de -18 grade Celsius, deși conform mențiunilor de pe etichetă condițiile de păstrare sunt prevăzute la 0-4 grade Celsius sau depozitarea unor preparate calde în agregate frigorifice. În fine, mai multe restaurante își „surprindeau” clienții cu produse congelate, fără a-i anunța în meniu că este vorba de astfel de produse.



Citeste si