Societatea de Transport București (STB) are în plan investiții majore în perioada următoare, iar Societatea va avea un capital social mărit în urma unei hotărâri aprobate de marţi de Consiliul General al Capitalei, cu 31 de voturi "pentru" şi 18 abţineri. Astfel, capitalul social va crește cu 301 milioane de lei și va fi în valoare de 477 milioane de lei, relatează Agerpres.

Prezent luni în şedinţa Comisiei de transporturi, directorul general al STB, Adrian Criţ, preciza că investiţiile vizează construirea unei autobaze electrice în Giuleşti şi modernizarea a peste 70 de tramvaie. În continuare, capitalul social va fi deţinut de municipalitatea bucureşteană în proporţie de 99,89% şi de judeţul llfov - 0,11%.

Potrivit lui Criț, STB vizează construirea unei autobaze electrice în Giuleşti, pe un teren aflat în proprietatea societăţii - 42.000.000 lei; modernizarea a 50 de tramvaie V3A - 176.300.000 lei; reparaţii capitale pentru patru caroserii de tramvaie V3A - 3.225.808 lei; reparaţii generale pentru patru caroserii de tramvaie - 7.541.000 de lei; modernizarea a 20 de tramvaie Tatra - 65.450.000 de lei; finalizarea unui tramvai Bucur LF - 6.800.000 de lei.

"Practic, prin modernizare se va schimba şi echipamentul de tracţiune. Toate tramvaiele vor fi transformate în tramvaie cu accesibilitate sporită, cu podeaua la nivelul peronului pentru o porţiune de cel puţin 35% din întreaga suprafaţă a tramvaiului şi dotarea cu sisteme de climatizare pentru salonul pasagerilor şi cabina manipulantului", a spus directorul STB.

El menţiona că societatea are în prezent nevoie de 400 de tramvaie, iar pe lângă cele care vor fi achiziţionate este necesară modernizarea celor aflate în exploatare.

"Prin modernizare înţelegem o transformare capitală a acestor vehicule, astfel încât ele să satisfacă toate cerinţele calitative pentru un transport civilizat în Capitală. Noi nu mai vrem să avem nişte tramvaie care să arate ca în anii '80, asta e clar. Ne trebuie nişte tramvaie modificate. (...) La uzina de reparaţii deja avem prototipul tramvaiului V3A cu podea parţial coborâtă care va utiliza pentru prima dată în exterior fibra de sticlă, ceea ce oferă posibilitatea unei întreţineri mult mai bune a tramvaiului şi nu va mai avea rugină pe caroserie. De asemenea, şi interioarele sunt făcute tot din fibră de sticlă şi avem alte soluţii constructive care, pe de o parte, să reducă costurile şi, pe de altă parte, să dea o durată de viaţă mult mai mare tramvaiului", a explicat Criţ.

În referatul de aprobare a proiectului se reaminteşte că, în august 2022, STB a fost împuternicită să efectueze Testul Investitorului Privat Prudent, în vederea majorării capitalului social cu 301.644.000 lei, "cu scopul de a determina dacă societatea beneficiază de un avantaj pe care nu 1-ar fi obţinut în condiţii normale de piaţă şi dacă Municipiul Bucureşti, prin CGMB, acţionează ca un investitor privat prudent" în economia de piaţă.

Concluzia Testului Investitorului Privat Prudent a fost că participarea CGMB la majorarea de capital social nu este un ajutor de stat.

Sursa foto: Societatea de Transport București

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri