Un proiect de lege depus la Senat urmărește să extindă interdicțiile aplicate tigărilor clasice privind utilizarea lor în spațiile publice și către țigările electronice sau cele care încălzesc tutunul.

Proiectul prevede modificarea și completarea legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 435 din 21 iunie 2022. Printre principalele modificări se numără:

Modificarea articolului 2, litera e), astfel: fumat se înțelege inhalarea voluntară a emisiilor eliberate atunci când un produs din tutun sau un produs similar este utilizat potrivit destinației sale, cu excepția produselor aprobate în scop medical.

O altă modificare care își propune să extindă interdicțiile și către tigările electronice și alte dispozitive sau produse folosite pentru fumat spune: produs similar se înțelege un produs sau sistem asemănător ca mod de utilizare și scop cu produsele din tutun care se pot fuma, dar care nu conțin tutun, cum ar fi, dispozitivele destinate fumatului, dar fără a se limita la țigaretele electronice, produsele din plante pentru fumat ori narghileaua fără tutun. Sunt exceptate produsele de uz medical.

Odată cu clasificarea făcută mai sus, următoarea modificare vizează interzicerea fumatului în toate spațiile publice închise, spațiile de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii, precum și în autovehiculele în care se află minori sau femei însărcinate. De la prevederi fac excepție celulele pentru deținuți din penitenciarele de maximă siguranță”.

Alte modificări:

6. La articolul 3, alineatul (6) se completează şi va avea următorul cuprins: ”Art.3 - (6) Se interzice comercializarea produselor din tutun şi a produselor similare prin automate.”
7. La articolul 3, alineatul (6^) se completează şi va avea următorul cuprins: ”Art. 3 - (6') Se interzice vânzarea produselor din tutun şi a produselor similare tinerilor cu vârsta sub 18 ani.”
8. La articolul 3, alineatul (7) se completează şi va avea următorul cuprins: ”Art.3 - (7) în autorizaţia sanitară de funcţionare a unităţilor care comercializează produse din tutun şi produse similare se introduce o clauză specială de interzicere a vânzării acestor produse tinerilor cu vârsta sub 18 ani.”
8. La articolul 3, alineatul (7^) se completează şi va avea următorul cuprins: ”Art.3 - (7^) Se interzice comercializarea produselor din tutun şi a produselor similare în unităţile sanitare şi cele de învăţământ, şi în toate instituţiile destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private.”
9. La articolul 4, alineatul (1) se completează şi va avea următorul cuprins: ”Art. 4 - (1) Publicitatea pentru produsele din tutun şi a produselor similare este permisă în conformitate cu legislaţia în vigoare.”

Proiectul se găsește AICI.

Sursa foto: Medvedeva Oxana / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri