Şeful Statului Major al Apărării (SMAp), Daniel Petrescu, a afirmat că orizontul de timp privind achiziţionarea de aeronave F-35 pentru Forţele Aeriene Române este după 2030, iar informaţiile legate de preţ vor fi discutate în momentul în care va fi primit un răspuns din partea SUA, relatează Agerpres.

Daniel Petrescu a susţinut o conferinţă de presă alături de preşedintele Comitetului Militar al NATO, amiralul Robert Bauer.

"Ştim că durează o perioadă îndelungată până la operaţionalizarea unei astfel de capabilităţi. Ceea ce ne propunem noi este să începem acum şi în perspectiva anilor 2030, atunci când avioanele F-16 pe care le avem în dotare îşi vor epuiza resursa, să putem să trecem la noul tip de avion. Despre preţ, disponibilitate şi aşa mai departe vom discuta în momentul în care vom avea răspunsul de la partea americană privind preţul şi disponibilitatea", a arătat Petrescu.

Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) au aprobat Concepţia de realizare a capabilităţii operaţionale de apărare aeriană cu avioane multirol de generaţia a cincea.

"Decizia CSAT de ieri este o veste extraordinară şi pentru Forţele Aeriene, dar şi pentru întreaga armată a României. (...) Asta înseamnă că practic am obţinut aprobarea membrilor CSAT-ului asupra modului în care urmează să derulăm acest proces de înzestrare cu avioane F-35 şi faptul că avem o opţiune fermă pentru dotarea forţelor aeriene cu avioane de generaţia a cincea, F-35. Urmează procesul de achiziţie. Va urma să trimitem Statelor Unite o scrisoare - Letter of Request- privind preţul şi disponibilitatea acestor aeronave, să fundamentăm documentele de achiziţie, să cerem a probarea Parlamentului, după care să realizăm contractul. Avem experienţa capacităţii operaţionale a primei escadrile F-16", a explicat şeful SMAp.

Președinția României: Procesul de modernizare a Forțelor Aeriene Militare va continua

Președinția a anunțat decizia ca România să se doteze cu avioane de luptă F-35.

”Procesul de modernizare a Forțelor Aeriene Militare va continua prin achiziționarea de avioane de ultimă generație F-35. Aceste avioane, dotate cu o gamă largă de senzori avansaţi, capacitate de schimb de informaţii criptate în timp real atât cu platforme aeriene, cât şi cu sisteme de apărare cu baza la sol, capacitate de gestionare reală a imaginii operaţionale a câmpului de luptă, precum şi cu muniţii inteligente de înaltă precizie, permit realizarea şi menţinerea superiorităţii aeriene, condiţie obligatorie pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi, la nevoie, pentru apărarea acestuia”, a anunțat Administrația Prezidențială, în urma ședinței CSAT.

”În acest sens, membrii Consiliului au aprobat Concepția de realizare a capabilității operaționale de apărare aeriană cu avioane multirol de generația a V-a.”

Sursa foto: DVIDS

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri