Comisarii pentru Protecţia Consumatorilor au amendat cu aproape 300.000 lei mai mulţi operatori economici din Piaţa Obor pentru nerespectarea legislaţiei în domeniu şi au decis oprirea temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficienţelor, pentru patru operatori economici.

Potrivit unui comunicat al Autorităţii naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), echipe de control ale Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea (CRPCR) Bucureşti-Ilfov, coordonate de vicepreşedintele Autorităţii, Mihai Culeafă, au desfăşurat, pe 12 aprilie 2023, o amplă acţiune de control a modului în care este respectată legislaţia în domeniu, la operatorii economici care activează în Piaţa Obor din Capitală.

"Au fost verificaţi 50 de operatori economici şi, pentru neregulile constatate, până în acest moment, comisarii CRPCR Bucureşti-Ilfov au aplicat următoarele sancţiuni: amenzi contravenţionale în valoare de 293.000 lei, 7 avertismente, oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme, oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficienţelor, pentru 4 operatori economici, propunerea închiderii unităţii pentru o perioadă de până la 6 luni, pentru un operator economic şi de la 6 la 12 luni, pentru un alt operator economic", se arată în comunicat.

De asemenea, comisarii au propus măsura încetării practicilor comerciale incorecte şi sigilarea a două depozite de carne şi a unei maşini pline cu carcase de miel, cărora nu li s-a putut identifica proprietarul.

"Îmi pare rău să constat că, în cea mai veche şi cea mai mare piaţă din Bucureşti, cea în care mergeam cu bunicul în copilărie, pentru cumpărăturile de fiecare zi, vând astăzi unii operatori economici care, profitând de aglomeraţia generată de sărbători, nu ţin cont de reguli sau de lege. Am întâlnit astăzi, în Obor, maşini de toate tipurile încărcate cu carne, fără documente, nepăstrată în condiţii de frig, aşa cum e normal, sau comercianţi care nu fac curăţenie în spaţiile pe care le folosesc, gândindu-se că, în perioada asta, se vinde oricum. Din nou. Iar noi, din nou, îi sancţionăm, până când vor respecta legea", a spus Mihai Culeafă, vicepreşedinte ANPC.

Principalele abateri constatate de comisari au fost: lipsa afişării preţului de vânzare al mărfii, lipsa afişării, pe etichetă, a elementelor de identificare-caracterizare ale produselor alimentare, a ţării de provenienţă a produselor şi a datei durabilităţii minimale, lipsa graficelor de monitorizare a temperaturii vitrinelor frigorifice.

De asemenea, comisarii au găsit produse din carne proaspătă scoase la comercializare cărora nu li s-a putut stabili trasabilitatea şi implicit data limită de consum, dar şi a unor produse congelate cu surplus de gheaţă.

Alte nereguli depistate au fost: nerespectarea temperaturii de depozitare a produselor (depozitarea acestora în afara vitrinei frigorifice, la temperature mediului ambiant etc.), existenţa pavimentului deteriorat şi neigienizat, folosirea unor vitrine frigorifice neigienizate, nerespectarea condiţiilor impuse de producător privind manipularea şi depozitarea, folosirea unui depozit insalubru şi deteriorat, nerespectarea vecinatăţii produselor, comercializarea unor produse alimentare cu modificări organoleptice de aspect şi consistenţă, neconcordanţă între data limită de consum menţionată pe declaraţiile de conformitate şi cea expusă pe etichetele din vitrină etc.

Sursa foto: Facebook / Horia Constantinescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri