Problemele legate de mediu devin o preocupare din ce în ce mai importantă pentru societate. De la impactul pe care schimbările climatice îl au asupra diferitelor sectoare economice, la agricultură la turism și fenomene meteo extreme, resimţim din ce în ce mai frecvent efectele transformărilor care au loc în mediul înconjurător.

Dacă anumite gesturi, precum reciclarea sau limitarea consumului de apă, au devenit foarte populare, altele sunt mai puţin cunoscute sau primesc o atenţie limitată. În contextul în care industria modei este al doilea cel mai mare poluator la nivel global, atenţia pe care o acordăm propriei noastre garderobe are acum o nouă componentă: sustenabilitatea.

Desigur, acest aspect nu se opune esteticii, ci urmăreşte să creeze un tipar pozitiv în ceea ce priveşte relaţia pe care o avem cu hainele şi accesoriile, de la momentul în care le alegem şi le cumpărăm la cel în care decidem că nu mai avem nevoie de ele. Dacă te interesează să ai o atitudine mai prietenoasă cu mediul şi în acest domeniu, iată patru sfaturi care te vor ajuta să faci primii paşi în acest sens.

Privilegiază piesele clasice

Trendurile vin şi trec, dar eleganţa va fi mereu la modă. Un prim aspect pe care trebuie să-l ai în considerare, dacă îţi doreşti o garderobă sustenabilă, se referă la privilegierea pieselor clasice, care nu se demodează niciodată.

Trendurile pe care designerii le prezintă în fiecare sezon au, în general, o viaţă scurtă, aşa că, de multe ori, nu merită investiţia, pentru că nu vei mai dori să porţi hainele sau accesoriile respective şi sezonul următor. Alegând obiecte vestimentare care transced trendurile, vei pune bazele unei garderobe care va arăta impecabil şi peste mai mulţi ani, deci nu va fi nevoie să cumperi mereu alte piese.

Alege întotdeauna calitatea

Brandurile de fast fashion sunt atrăgătoare prin preţurile relativ mici pe care le propun, însă calitatea este, de multe ori, îndoielnică. O pereche pantofi Jimmy Choo, de exemplu, reprezintă o investiţie mai mare, dar calitatea este incomparabilă în raport cu o pereche similară, pe care o iei de la o marcă fast fashion. Calitatea este un considerent important, nu numai prin faptul că îţi asigură un produs pe care îl poţi utiliza de mai multe ori, ci şi din perspectiva calităţilor sale, de la calapod sau croială până la confortul pe durata purtării.

Transformă, nu arunca

O mare problemă legată de hainele pe care nu le mai purtăm se referă la dificultăţile de reciclare. Chiar dacă există câteva companii de fashion care propun containere speciale de reciclare, oferta din acest domeniu este limitată. Aşa că problema rămâne aceeaşi: ce facem cu hainele pe care nu le mai purtăm? Principalele opţiuni prietenoase cu mediul ar fi donarea, prin intermediul Crucii Roşii sau al ONG-urilor specializate, sau transformarea lor.

Dacă îţi e greu să renunţi la o piesă vestimentară care, din diferite motive, nu mai poate fi purtată în scopul în care a fost creată, o poţi transforma în altceva, la o croitorie. De exemplu, un palton cu mânecile tocite poate deveni o vestă. O rochie care s-a deteriorat în partea inferioară poate deveni o bluză şi tot aşa. Totul depinde de imaginaţia ta.

Acordă atenţie felului în care îţi speli hainele

Chiar şi hainele de cea mai bună calitate se pot deteriora într-un timp relativ scurt, dacă nu sunt spălate şi îngrijite corespunzător. Înainte de orice, este important să citeşti cu atenţie etichetele, astfel încât să elimini riscurile unui accident.

De asemenea, pentru a consuma mai puţină apă şi mai puţină electricitate, optează, de câte ori este posibil, pentru ciclurile de spălare scurte de 20 sau 30 de minute, cu apă de maximum 30 de grade. Atât timp cât hainele nu au pete, un astfel de ciclu de spălare este mai mult decât suficient. Pe de altă parte, pentru a întreţine cât mai bine materialele, alege detergenţi eco, mai puţin agresivi cu fibrele şi mai puţin dăunători pentru natură.

Ţinând cont de aceste recomandări şi încercând să le pui în aplicare cât mai des, şi tu poţi să-ţi dezvolţi o atitudine mai respectuoasă faţă de mediu şi să ai o garderobă elegantă şi bine întreţinută.

Sursa foto: Pexels.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri