Orașul de la Dunăre este în centrul atenției după anunțul conform căruia o companie belgiană, Avesta Battery and Energy Engineering (ABEE), va construi aici o fabrică de baterii pentru mașinile electrice. Prezent la evenimentul de anunțare a acestei investiții uriașe, de aproape un miliard și jumătate de euro, premierul Belgiei s-a arătat foarte încântat de colaborarea cu țara noastră.

Anunț fără precedent

"Ești din Galați dacă..." Era un soi de sintagmă care se lega de obiceiurile zonei, fiecare urbe din România având punctele sale perfectibile, ca să nu le spunem mai slabe. De puțină vreme, despre municipiul aflat într-o evidentă ascensiune în ultimii ani se vorbește ca niciodată până acum. La finalul lunii iunie, în Belgia s-a făcut anunțul oficial al ridicării unei fabrici de baterii pentru mașinile electrice, uzină care va fi construită în Zona Liberă a Galațiului, suma depășind orice așteptare: 1,4 miliarde de euro!
Compania Avesta Battery and Energy Engineering și Ministerul Economiei din România au lansat proiectul Romvolt care, conform planurilor, va genera în final aproximativ 8.000 de locuri de muncă.

Soluții pentru crizele comunității

Prezent la evenimentul care aduce numele Galațiului în prim-planul investițiilor din România, premierul Belgiei, Alexander De Croo, a lăudat spectaculosul proiect, chiar în conferința de la Ninove, prilejuită de anunțul oficial. "De ce sunt atât de mândru? În primul rând, pentru tehnologia pe care o dezvoltați. Apoi, deoarece arătați că Europa este capabilă să colaboreze în diverse domenii și să găsească soluții pentru diversele crize cu care se confruntă omenirea, de la Covid-19 și problemele energetice, până la războiul din Ucraina", a declarat șeful Guvernului de la Bruxelles. "Acest proiect de la Galați are capacitatea de a ne deconecta pe cât posibil de la anumite dependențe care ar putea fi dăunătoare. E o problemă, de pildă, când un procent foarte ridicat din mașinile europene vine din China. N-am nimic împotriva comerțului cu China și cred că noi, Uniunea Europeană, ar trebui să fim deschiși pentru toate colțurile planetei, dar prea multă dependență ați văzut unde poate să ducă", a adăugat De Croo.

Va fi gata în anul 2026

Schimbările climatice, un subiect tratat special de oficialul belgian, constituie provocarea pentru care investiția din sud-estul României este considerată o mutare remarcabilă: "Trebuie să ne schimbăm economia, iar schimbarea înseamnă și utilizarea energiei electrice. Electrificarea este miezul soluției și avansează mai mult decât ne-am fi așteptat. Așadar, construim ceva tangibil la Galați și sunt foarte bucuros. Este important, e vorba de viitorul nostru, în 20-30 de ani oamenii vor spune că am acționat chibzuit la începutul anilor 2020. Și trebuie să credem că așa este! Puternica legătură dintre România și Belgia, relațiile rodnice legate într-un domeniu fundamental pentru ceea ce ne dorim de la viitor, sunt aspecte de toată lauda."

Fabrica din orașul dunărean va avea o capacitate totală de producție de 22 GWh și va fi finalizată în anul 2026.

Articol publicat la ințiativa Primăriei Municipiului Galați.

Sursa foto: Primaria Municipiului Galati

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri