Un sobor de 26 de preoţi, episcopi şi arhiepiscopi, din ţară şi străinătate, condus de mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Teofan, oficiază slujba Sfintei liturghii, cu ocazia prăznuirii hramului Sfintei Cuvioase Parascheva.

Ceremonialul se desfăşoară pe un podium special amenajat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei în faţa Catedralei Mitropolitane, la limita cu bulevardul Ştefan cel Mare.

De asemenea, sunt prezenţi consulul Republicii Moldova la Iaşi, Ion Coşer, delegaţii din Cahul şi Ştefan Vodă (R.Moldova), parlamentari români, reprezentanţi ai mediului academic şi ai mediului de afaceri local sau naţional.

Alte zeci de mii de persoane se află fie în stradă, pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, fie în Curtea Mitropolitană, şi ascultă slujba liturgică, notează Agerpres.ro.

Pe bulevard sunt amplasate câteva ecrane de mari dimensiuni, pentru ca astfel cei veniţi în pelerinaj să poată asculta şi urmări ceremonialul religios. Pentru ca slujba religioasă să poată fi ascultată şi de credincioşii care stau la un rând de câţiva kilometri pentru a se închina la Sf. Parascheva, pe stâlpii de electricitate au fost montate difuzoare.

Credincioşii consideră că, dacă se închină la Sfânta Parascheva în ziua în care se prăznuieşte hramul acesteia, vor fi binecuvântaţi, vor avea spor în casă şi sănătate.

Anul acesta, reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au adus în pelerinaj, de la o catedrală din Grecia, şi moaştele Sfântului Andrei Criteanul.

Sursa: Facebook/ Trinitas TV

Peste 40.000 de sarmale pentru pelerinii de la Iaşi

Peste 40.000 de sarmale au fost făcute de angajaţii Primăriei pentru pelerinii care vin la Iaşi pentru a prăznui Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, considerată a fi protectoarea oraşului şi a întregii Moldove, cu acest prilej primarul Mihai Chirica afirmând că "masa pelerinilor nu e una pentru săraci".

"Masa pelerinilor nu este o masă a săracilor. O spun de fiecare dată şi cu prilejul celorlalte evenimente pe care le organizăm de 1 Decembrie sau 24 Ianuarie. Vine toată lumea. Acolo nu avem grade, distincţii, averi sau mai ştiu eu ce alte lucruri care să ne diferenţieze. Acolo suntem pelerini la un eveniment religios foarte important pentru noi. Suntem complet egali", a declarat primarul Mihai Chirica.

Ca în fiecare an, "Masa pelerinilor" este organizată de municipalitatea ieşeană pe 14 octombrie, după oficierea sfintei liturghii a Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, la Cantina de ajutor social, aflată în apropierea Catedralei Mitropolitane.

Pentru "Masa pelerinilor", reprezentanţii municipalităţii, cei ai societăţilor aflate în subordine, dar şi ai altor instituţii sau întreprinzători au pregătit peste 40.000 de sarmale învelite în varză sau foi de viţă.

Aşa cum e tradiţia, pe lângă sarmale, pelerinii mai sunt serviţi cu pâine, fructe, vin, sucuri şi apă minerală.

De asemenea, pentru pelerinii care au stat în aceste zile la rând pentru a se închina la Sfânta Parascheva, municipalitatea şi Mitropolia Moldovei şi Bucovinei au pregătit şi împărţit pachete cu hrană rece şi ceai cald.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri