9 Februarie 2012

Peter Barta, FPP: Avem o tara de inventatori. Trebuie sa devenim antreprenori



Deocamdata avem o tara de inventatori, de foarte buni tehnicieni, dar care nu stiu cum sa isi vanda produsele si serviciile, mai exact cum sa isi contruiasca o afacere, a declarat in cadrul emisiunii Start-Up Wall-Street, Peter Barta, directorul executiv ai Fundatiei Post-Privatizare (FPP), organizatie care sustine antreprenoriatul.

Cele mai interesante teme din emisiunea Start-Up Wall-Street, difuzata in direct la Radio Lynx si pe Wall-Street.ro:

O tara de inventatori "Din experienta de la Arena Leilor (n.red.: emisiune TV care cauta cele mai bune idei de afaceri) am ajuns la concluzia ca suntem o tara de inventatori. Ne place sa inventam, dar ne limitam la atat, ideile nu au aplicabilitate si nici valoare adaugata. Doar inventam, fara sa vedem valoarea economica."

Sa stii sa vinzi e important, nu cati bani
"Ne lipseste cultura vanzarii, nu stim sa ne vindem. De exemplu, prima data cand am organizat Business Mentoring Proram, am lansat programul incepand cu modulul de vanzari si nu cel de finantare. Iar unii participanti ne-au intrebat de ce vanzari si nu finantare. Multi pleaca de la ideea ca intai trebuie sa ai bani, si apoi o afacere. Insa trebuie sa ai un produs, un serviciu pe care sa stii sa-l vinzi pentru ca pana nu ai un produs, nu ai ce sa vinzi oricat de multi bani ai avea."

Despre business angels

"As fi schimbat legea 346 din 2004 (n.red. privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii) pentru a putea crea un cadru care sa creeze o retea de business angels, de investori, oamenii cu posibilitati financiare care sa investeasca. As dezvolta o astfel de retea, asa cum este in Portugalia, Spania, Scotia si unde functioneaza foarte bine.

Cred ca putem ajunge in Romania la cateva sute de business angels. Nu avem o cultura o astfel de cultura, dar poate fi creata. De exemplu, in SUA, este o scoala pentru business angels, in care te pregatesti ca sa devii business angel."

Ce buget trebuie sa ai ca business angel
"Poti incepe de la un capital mic, de 50.000 de euro. Nu este o limita. Dar, pentru un business angel, mai important decat suma este ca acesta sa se gandeasca cum sa inceapa, cat ar vrea sa investeasca, in ce fel de proiecte, ce si-ar dori sa obtina, ce asteptari are, care este profilul lui ca investitor si cati bani si-ar permite sa piarda. De fapt, de cati bani s-ar lipsi daca ideea respectiva nu s-ar fructifica."

Sa te faci cunoscut conteaza mai mult decat banii
"In editia speciala din decembrie a obtinut finantare un domn cu o pastravarie, iar acesta a reusit sa isi faca afacerea care acum aduce valoare comunitatii. Uneori nu finantarea iti aduce beneficii, ci prezenta, beneficiul a venit din expunere. Acum multa lume din toata tara il cauta pentru ca l-a vazut la televizor."

Despre business mentoring
"Foarte multi oameni de afaceri nu au aceasta deschidere de a da ceva inapoi din pacate. Nu ca nu ar vrea, poate vor, dar nu stiu unde si cum. Asta incercam noi sa facem prin Business Mentoring Program. Incercam sa aducem laolalta oameni cu experienta si antreprenori noi."

Antreprenoriatul romanesc este de nota 2-3. In 2020 trebuie sa fie de nota 10

"Antreprenoriatul in Romania nu trece de nota 5 pe o scara de la 1 la 10. Suntem la 2-3 la cultura antreprenoriala desi avem exemple de succes. Dar sunt putine comparativ cu potentialul.

Perioada comunista a reusit sa distruga ce am avut in perioada interbelica si aveam cateva nume. Acum, initiativele nu prea mai exista. Deja am intrat intr-o mentalitate de genul ca trebuie sa ai pile, relatii intr-o afacere. Lucru care s-ar putea sa conteze, dar nu este primordial.

In ultimul an, am vazut progrese, dar lente pentru ca exista o temere a antreprenorilor de a-si lua un partener.

Romania va fi mai antreprenoriala in 2020. Sunt convins pentru ca deja sunt universitati care fac programe de educatie antreprenoriala. Marea mea problema este ca se preda dupa manuale si ca cei care fac acest lucru sunt profesori. Respect foarte mult profesorii, dar partea de antreprenoriat ar trebui sa fie predata de oameni care au experienta reala si care apoi au devenit profesori. In 2020 ar trebui sa fim la nota 10 din punct de vedere al culturii antreprenoriale si este realizabil daca depunem un efort. "

Antreprenorii romani sunt grabiti, dar au vointa
"Antreprenorul roman este foarte grabit, nerabdator. Insa are vointa si determinare, chiar daca determinarea vine in contractie cu nerabdarea. Este foarte pregatit tehnic, insa nu stie cum sa isi construiasca si administreze afacerea. In primul rand pleaca singur la drum ceea ce nu este OK pentru ca ar trebui sa inceapa cu o echipa. Chiar daca pleaca singur la drum apare un conflict cu propria persoana, pentru ca este foarte bun tehnic, dar in acelasi timp este si manager.

Daca gandesti ca un tehnician iti spui ca trebuie sa creezi anumite servicii, ceea ce vine in contradictie cu gandirea de manager care iti spune care sunt costurile si ca daca vrei sa faci anumite lucruri trebuie sa tai de undeva. Este un echilibru fragil si greu de intretinut. De aceea este bine sa fie doi parteneri, iar unul sa fie manager si unul tehnician."

Antreprenoriat cultural?
"Poate deveni un business, insa este o chestiune de educatie, intrucat nu suntem dispusi sa platim pentru cultura. Trebuie sa ai rabdare, sa investesti energie si timp pentru ca este o schimbare de mentalitate."

Esecul este natural. Faceti afaceri in domeniile in care va pricepeti!
"Trebuie sa invatam sa acceptam esecul, trebuie sa-l luam ca atare, este natural, firesc. Eu, de exemplu, mi-am inceput cariera de antreprenor in liceu, in timp ce parintii imi spuneau ca este o pierdere de timp.

In 1997 am fost broker de asigurari si spuneam ca acesta este viitorul, dar nu a functionat pentru ca nu am avut de la cine sa invat si am esuat.

Al doilea business, pentru ca era la moda si mai este si astazi, dar este greu de inteles si nu se potriveste tuturor, a fost acela de multilevel marketing (n.red. principiu pe care functioneaza companii precum Oriflame, Avon sau Amway). Si din nou nu a avut cine sa ma invate si am ratat.

Mi-am facut al treilea business pe care l-am vandut. Dar am invatat din greselile facute.

Cred ca trebuie sa faci un business in domeniul in care te pricepi cel mai bine, sa fi practicat meseria respectiva, sa intelegi toate procesele, sa fi folosit acel produs si sa intelegi toate caracteristicile pentru ca altfel risti un esec lanentabil. Si nu pentru ca nu ai fi tu un bun antreprenor, ci pentru ca nu intelegi nevoia beneficiarului. "
Start-Up Wall-Street este o emisiune difuzata in direct la Radio Lynx si pe Wall-Street.ro in fiecare miercuri, de la 12 la 13.



Citeste si