„Mi-au placut benzile desenate de copil. Am crescut cu Pif si Rahan si bedeurile lui Puiu Manu din Cutezatorii. Cand eram mic, era un lux sa ai un Pif, cel putin in orasul meu (n.red. Mangalia). Nu mai vorbesc de o revista cu Superman. Am mai crescut si am descoperit ca benzile desenate nu sunt doar pentru copii. De fapt, benzile desenate au aparut ca propaganda militara pentru soldati. Captain America (erou “standard” american) ii batea pe nazisti. In Europa, benzile desenate au ajuns odata cu debarcarea din Normandia, in buzunarele soldatilor americani. Probabil din cauza asta, Franta e tara cu cei mai multi consumatori de banda desenata din Europa”, spune Mihai Ionascu (37 de ani).

Acum 12 ani, cand a luat in calcul pentru prima data ideea de a lansa o revista de benzi desenate, s-a gandit ca are nevoie de un public consumator „mai mult sau mai putin garantat”. Iar pentru ca lucrase doi ani in presa s-a gandit sa lanseze o publicatie de banda desenata care sa contina lecturile obligatorii de la scoala.

Toti elevii mai degraba ar citi o banda desenata decat sa citeasca cartea

„Toti elevii mai degraba ar citi o banda desenata decat sa citeasca cartea - nu? Si am tot pritocit la ideea asta. N-aveam bani, nu stiam sa desenez, habar n-aveam ce inseamna sa faci o publicatie, dar ideea mi se parea solida”, explica antreprenorul.

Insa din momentul in care s-a gandit pentru prima data la o astfel de revista si pana cand a fost lansata revista "Harap Alb continua" in toamna anului trecut au trecut aproape 12 ani.

O investitie de peste 100.000 de euro

In primul an si jumatate, perioada in care s-a lucrat pana la aparitia revistei, s-au cheltuit aproape 70.000 de euro.

Revista a fost lansata in octombrie anul trecuta si apare din doua in doua luni, saptamana trecuta fiind fie lansat numarul al treilea. Revista costa 4,9 lei si are un tiraj de 10.000 de exemplare.

„Pana acum s-au cheltuit in bani peste 100.000 de euro iar in munca peste 300 de sambete si duminici”, spune Ionascu.

Banii i-a avut datorita celor trei businessuri in care este actionar: Arhinet Solutions (o companie de dezvoltare web redenumita Studio Twelve), Round Pixel (design) si Job Start (compania care editeaza revista Harap Alb Continua si va fi redenumita Editura HAT). Insa, pentru a avea banii necesari lansarii revistei, antreprenorul a renuntat la suma pe care o stransese ca avans pentru a-si cumpara o casa cu gradina.

De ce a ales Povestea lui Harap Alb ca subiect al revistei?

„Era perfect pentru noi. Creanga a fost atat de indatoritor cu nevoile unei reviste de banda desenata cu super eroi incat si-a inzestrat personajele cu superputeri: supervedere in cazul lui Ochila, rasuflare care ingheata in cazul lui Gerila (da, exact ca Mr. Freeze) superelasticitate in cazul lui Lungila (da, exact ca Mr. Fantastic). <<Match made in heaven>> cum zice romglezul. Ca sa nu mai vorbim ca Povestea lui Harap Alb este subiect de bacalaureat si se potriveste exact publicului “standard” de banda desenata, adolescenti care devin maturi. Am sansa (unica as zice eu) sa combin o idee de afaceri cu pasiunea, sansa de a lasa ceva in urma, sansa de a face atragatoare cultura populara romaneasca si de a re-inventa un brand care a supravietuit mai mult de 135 de ani”, explica fondatorul „Harab Alb continua”.

Productia unui numar variaza intre 5.000-7.000 de euro

Costul mediu pentru productia unui numar variaza intre 5.000-7.000 euro, in functie de proiectele speciale si de promovare. Pentru realizarea revistei lucreaza 10 persoane.

Veniturile provin din publicitate si din vanzarea de reviste la chiosc.

„Din vanzari nu se fac bani, ce iei pe reviste dai pe distributie, retur, taxe, marketing, listari, stocare, etc, etc. Iar ce iei din reclama, dai pe productie, promovare”, afirma antreprenorul. El spera ca anul acesta publicatia sa fie pe break-even (moment in care cheltuielile sunt egale cu veniturile).

O revista de banda desenata cu cat este mai veche, cu atat este mai ravnita

Publicul tinta este intre 16 si 35 de ani, iar tirajul este de 10.000 de exemplare.

„Cel mai neplacut lucru din punct de vedere business este ca lipsesc cu desavarsire date statistice relevante. Modelul de business este diferit de orice alt tip de publicatie. De pilda, la aparitia numarului al doilea, primul numar (pentru care avem date statistice - partiale dar macar exista) era vandut in proportie de 48%. Pentru o publicatie proaspat aparuta pe piata, stam grozav. Pe de alta parte, continuam sa vindem inca primul numar. A carui valoare creste odata cu trecerea timpului. Cum spuneam, modelul este foarte foarte diferit de alte publicatii: daca nimanui nu-i pasa ca a pierdut primul numar dintr-o revista “obisnuita” , in schimb, orice cumparator al unei reviste de banda desenata o sa-si doreasca numarul unu. Nu poti sa incepi o aventura de la numarul al treilea. Cand ajungi la numarul 100, primul numar se va gasi greu si va fi scump”.

De asemenea, si in cazul reclamelor din publicatiile de benzi desenate, acestea sunt vazute de mai multe ori decat in cazul revistelor obisnuite.

„Durata de viata a unei reviste de banda desenata este practic nelimitata. Cu cat e mai veche cu atat mai ravnita. Ce alt tip de publicatie poate sa se laude cu asa ceva? Revistele obisnuite ajung hartie de sters geamurile. Daca se incearca asa ceva cu o revista de banda desenata.. se lasa cu lacrimi. Asteptam cu nerabdare momentul cand vom avea suficiente numere pe piata pentru a ne putea audita la BRAT (n.red. Biroul Roman de Audit Transmedia) si SNA (n.red. Studiul National de Audienta). O sa fie interesant”, spune Ionascu.

Planurile pentru viitor sunt ca revista sa apara lunar, dar acest lucru nu este posibil inca din cauza lipsei de timp a fondatorului.

"De la numarul al patrulea se incheie povestea lui Creanga, iar din numarul al cincilea vor incepe noile aventuri ale eroilor nostri. Planuri sunt multe: vom fi prezenti la toate targurile si evenimentele de gen. In martie mergem la East European Comic Con (n.red. eveniment pentru pasionatii de benzi desenate care va avea loc la Bucuresti) unde ne numaram printre sponsori. O alta directe in care vom merge va fi aceea de promovare a brandului „Harap Alb continua”, deja marca inregistrata europeana de anul trecut.