Romania s-a aflat anul trecut pe locul al doilea in Europa, tara noastra ocupand aceeasi pozitie si in 2011, potrivit unui studiu realizat de Global Entrepreneurship Monitor pe 30 de tari europene care masoara mai multi indicatori printre care si intentia cetatenilor de a-si deschide propriul business.

Topul celor mai antreprenoriali europeni

Pe prima pozitie se afla Macedonia, o tara care nu a fost inclusa in clasamentul pe 2011, dar care in 2010 ocupa locul al doilea, dupa Norvegia.

Alte tari care se afla in fruntea clasamentului sunt Letonia, Polonia, Bosnia&Hertegovina, Croatia si Lituania.

In schimb, intre tarile in care oamenii isi doresc foarte putin sa fie antreprenori se afla Rusia, Norvegia, Irlanda, Germania, Danemarca, Elvetia.

In acelasi timp, tot mai multi romani vad antreprenoriatul ca pe o sansa buna de a-si face o cariera, tara noastra aflandu-se tot pe locul al doilea si in aceasta privinta dupa Bosnia&Hertegovina.

De asemenea, fondatorii de afaceri care au succes se bucura de o imagine din ce in ce mai buna, Romania avand in urma cu trei ani 65,5 de puncte in aceasta privinta, in timp ce anul trecut cifra a crescut la 74. Tarile in care antreprenorii de succes au cea mai buna imagine sunt Finlanda, Irlanda si Norvegia.

Chiar daca tot mai multi romani isi doresc sa fie antreprenori, in ultimul an punctajul care masoara frica de esec a crescut in Romania, tara noastra fiind printre primele in Europa in privinta acestui indicator. Grecii si italienii sunt europenii carora le este cel mai mult teama de esecul in afaceri.

“Teama de esec si blamarea esecului fac ca multi dintre cei care isi doresc sa inceapa o afacere sa renunte. Nu cred ca este o rusine sa esuezi cu prima initiativa, important este sa inveti din acest esec si sa mergi mai departe, sa corectezi ceea ce nu ai facut bine si sa o iei de la capat”, afirma Péter Barta, CEO al Fundatiei Post-Privatizare.

Cine sunt cei mai tari:
- In privinta oportunitatilor observate de a deschide un business: Suedia, Norvegia si Finlanda
- In privinta abilitatilor pe care considera ca le au: Macedonia, Polonia si Slovenia
- Nu le este frica de greseli: Bosnia si Hertegovina, Slovenia, Turcia, Olanda,
- Vor sa deschida o afacere: Macedonia, Romania, Polonia, Letonia, Bosnia si Hertegovina,
- Se gandesc ca antreprenoriatul este o sansa buna de cariera: Bosnia si Hertegovina, Olanda si Romania
- Antreprenorii au o imagine de succes: Finlanda, Irlanda si Norvegia
- In privinta promovarii antreprenoriatului in presa: Finlanda, Macedonia si Irlanda


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Start Up »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
PENNY Market incheie anul 2019 cu 256 de magazine deschise in Romania