Realitatea ädin terenö: 9 din 10 IMM-uri reusesc sa supravietuiasca, NU sa se dezvolte

Aproape 60% dintre firmele mici si mijlocii au reusit sa-si mentina constant nivelul afacerilor in 2009-2013 si peste un sfert au avut scaderi, iar sursele proprii reprezinta pentru peste 90% singura forma de finantare, nefiind astfel posibila dezvoltarea activitatii, potrivit CNIPMMR.

"Doar 17,87% dintre firme au crescut din noiembrie 2009 pana in martie 2013. Acestea sunt «firme gazela», care au supravietuit in perioada crizei. Mediul de afaceri nu are inca functionalitatea necesara", a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR), la lansarea Cartei Albe a IMM-urilor, potrivit Mediafax.

Potrivit unui sondaj relizat in perioada martie-aprilie in randul micilor intreprinzatori, in 2012 jumatate dintre firme au avut rezultate financiare comparabile cu cele din 2011, in timp ce 30% au avut afaceri in crestere, iar 25% nu au crescut.

"O situatie ingrijoratoare este cea legata de finantarea afacerilor. In prezent, peste 90% dintre firme se autofinanteaza, in crestere de la 75% in 2012. Daca mergi pe autofinantare inseamna supravietuire, nu dezvoltare. De aceea cerem autoritatilor facilitarea accesului la finantare pentru IMM-uri", a adaugat Nicolescu.

In ceea ce priveste evolutia salariilor, din 2009 pana in prezent, 60% dintre firme au mentinut nivelul retributiilor, 30% le-au crescut, iar restul le-au redus.

IMM-urile in schimb nu au strategii pentru viitor, astfel ca doar 6% au un plan strategic pentru anii urmatori, in timp ce 55% nu au niciun fel de strategie.

Intreprinzatorii sunt insa optimisti in ceea ce priveste viitorul afacerilor, 45% mizand pe afaceri in crestere, iar 46% pe stagnare.
In Romania functioneaza circa 400.000 de firme mici si mijlocii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din sec╚Ťiunea Start Up »Citește și
Proiect românesc care ajută nevăzătorii, admis într-un program european
Setari Cookie-uri