De patru generatii, o familie din Arad se ocupa doar de cultivarea plantelor decorative, pe care le vinde in toata tara, iar in aceasta perioada scoate la vanzare aproape zece mii de craciunite, cele care prevestesc Craciunul, pentru ca in luna decembrie frunzele lor se coloreaza puternic in rosu, scrie Mediafax.

Sarbatorile de iarna sunt prevestite dintr-o sera aflata in Arad, unde inainte de Sfantul Nicolae prind culoare aproape zece mii de craciunite, plantele cele mai cautate in aceasta perioada a anului, cultivate de o familie aflata la a patra generatie de florari.

Sotii Angelica si Ladislau Palasthy isi petrec viata printre zeci de mii de flori, pe care le cultiva in sere si gradini, pentru a le vinde mai apoi in toata tara, pasiune pe care barbatul a mostenit-o de la parinti, care, la randul lor, au preluat aceasta ocupatie de la parintii lor. Cei doi au fost colegi de scoala, la Liceul Agricol Minis, iar in urma cu 34 de ani s-au casatorit.

"Ladislau iubea florile si asa m-a cucerit. Nu credeam insa, cand eram eleva, ca asta urma sa fac toata viata, pentru ca la acea vreme ma vedeam stewardesa. Ma imaginam calatorind in toata lumea, dar pana la urma familia si plantele pe care le cultivam mi-au oferit satisfactii mult mai mari", spune Angelica Palasthy.

Cei doi au reusit sa transmita aceasta pasiune si fiului, Robert, care are 31 de ani si reprezinta a patra generatie de florari ai familiei. El a terminat Facultatea de Stiinte Agricole la Timisoara si a primit de la parinti doua sere aflate in spatele casei, in care creste ce flori doreste.

De aproape zece ani, Angelica si Ladislau Palasthy au inceput sa cultive craciunite, cunoscute si sub numele "Steaua Craciunului". Atunci le-au vazut prima data, in Germania, si au decis sa le raspandeasca si in Romania. Au inceput cu doar cateva sute de ghivece si au ajuns la aproape zece mii, devenind principala cultura a familiei.

Un covor de culoare rosu intens acopera acum o sera de aproape 4.000 de metri patrati, construita dupa tehnologii noi.

"La inceput aveam solarii improvizate, dar dupa vreo trei ani am decis sa facem o afacere de familie din asta si am investit banii din doua case vandute pentru a construi o sera moderna, cu instalatii automatizate. Sunt mai multe culturi pe care le-am fi putut alege pentru iarna, dar am preferat craciunitele pentru ca ele ne dau o satisfactie suplimentara. Sunt foarte frumoase, iar cand te uiti la ele simti ca se apropie cele mai asteptate sarbatori din an. Nu poti sa nu zambesti cand le vezi intr-o incapere", spune proprietara.

Steaua Craciunului are nevoie de cinci luni pentru a creste, iar cultivarea incepe in luna iulie, cand butasii sunt adusi din Olanda. Dureaza cateva zile pentru plantarea acestora. Chiar si udatul celor aproape zece mii de ghivece dureaza trei zile, pentru ca se face manual.

"Udatul trebuie facut cu mare grija, pentru ca planta e foarte sensibila si moare repede daca nu are pamant umed, dar si daca primeste prea multa apa. De aceea, preferam sa facem manual acest lucru, doar reciclarea apei fiind automatizata", explica aradeanca.

De la inceputul lunii decembrie, familia Palasthy lucreaza de la cinci dimineata si pana noaptea tarziu pentru a ingriji plantele ce vor decora mii de case de sarbatori.

"Luna decembrie este perioada cea mai grea, pentru ca plantele trebuie pregatite pentru vanzare. Daca nu le vinzi inainte de sarbatori, ramai cu ele, dupa Craciun nu se mai cumpara", spune Angelica Palasthy.

Toti membrii familiei au responsablitati, iar cand e foarte mult de lucru vecinii sar in ajutor.

Ladislau Palasthy senior are 89 de ani si reprezinta a doua generatie de florari ai familiei. Fiecare zi din viata, incepand de la varsta de cinci ani, si-a petrecut-o ingrijind plante, pe care le numeste "copiii mei". Chiar si la aceasta varsta lucreaza de dimineata pana seara in sera.

"Eu nu pot sa stau in casa la televizor. Munca asta ma tine in viata, florile sunt copiii mei si aici, in sera, ma simt bine. Este ca o terapie sa stai intr-o sera plina de flori", spune octogenarul.

Cresterea craciunitelor nu este o activitate usoara si pot exista ani cu pierderi financiare.

"Am avut ani in care am pierdut bani, pentru ca exista cheltuieli foarte mari, doar pentru incalzirea serei la peste 20 de grade platim gaz si curent cateva mii de lei pe luna. In general, reusim sa ne acoperim investitia si munca", spune nora octogenarului, Angelica Palasthy.

Craciunitele sunt vandute in piete si magazine din mai multe judete. Majoritatea sunt preluate de la sera aradenilor de firme, in general florarii, dar si de intermediari din tara. De la Arad, un ghiveci pleaca cu suma de zece lei, iar in magazine pot fi cumparate cu 20 – 30 de lei.

Craciunitele isi mentin culoarea pana la primavara, cand frunzele incep sa cada, ceea ce nu inseamna ca planta moare.

"Oamenii nu prea stiu ca atunci cand le pica frunzele, nu inseamna ca plantele au murit. E un proces normal, nu trebuie aruncate. Trebuie transplantate primavara in ghivece mai mari si vor da lastari. Frunzele de la suprafata se vor inrosi din nou, iar in mijlocul lor vor aparea niste floricele mici, verzi sau galbene, dand aspectul de stea plantei, motiv pentru care se mai numeste si «Steaua Craciunului»", explica Angelica Palasthy.

Exista si craciunite ale caror frunze se coloreaza in galben, roz sau crem. Daca sunt ingrijite, aceste plante pot rezista ani de zile, iar uneori cresc inalte de unu sau doi metri.

"Pentru a rezista de-a lungul iernii, craciunita necesita temperaturi de cel putin 15 grade Celsius. Primavara si vara, e bine ca planta sa fie pastrata afara, dar intr-un loc semiumbrit", mai spune aradeanca.

Craciunitele sunt originare din Mexic si se mai numesc Poinsettia, dupa numele unui diplomat american, Joel Roberts Poinsett, care le-a remarcat in 1825 si le-a introdus in SUA, de unde au devenit populare si in Occident.

"Din cate m-am documentat, aceste plante cresteau pe camp in Mexic si erau salbatice, iar aztecii le foloseau in preajma Craciunului pentru a-si impodobi casele si bisericile datorita combinatiei culorilor rosu si verde, specifice acestei sarbatori. Acest obicei s-a extins apoi in SUA si in tarile occidentale", spune Angelica Palasthy.

De cativa ani, si in Romania, craciunitele au devenit plantele cele mai cautate incepand cu primele zile ale lunii decembrie, in preajma Sfantului Nicolae.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri