18 Decembrie 2013

Idei de afaceri pentru tinerii absolventi care vor sa fie patroni



Iesirea din zona de confort, indrazneala de a risca, bani putini, aplicarea ideilor si multa munca sunt principalele elemente de care trebuie sa tina cont tinerii absolventi de liceu, studentii sau cei cu studiile finalizate, au sustinut mai multi antreprenori la prima conferinta „Vreau sa fiu antreprenor”, organizata de Romanian Business Leaders in Capitala, la Academia de Studii Economice (ASE).

Sa nu intri in zona de confort

„Confortul este un animal foarte pervers”, le-a spus antreprenorul si consultantul Cosmin Alexandru (foto), fondator Wanted Transformation, elevilor de clasa a X-a si clasa a XI-a. „Pentru cine conteaza pe confort, antreprenoriatul nu este o optiune si nu este un pret corect pentru ce o sa obtina”, a completat fondatorul Wanted Transformation, companie specializata in managementul transformarii.

El a subliniat ca scoala din Romania nu incurajeaza atitudinea antreprenoriala si ca invatamantul este inchis, previzibil si teoretic. „Cea mai fericita zi a fost cand am intrat la facultate pentru ca nu reusisem de prima oara. Am invatat pe de rost manualul de economie politica ca sa intru la ASE. Apoi, cea mai fericita zi a fost cand am iesit din ASE pentru ca ma incurca foarte mult”, le-a povestit Cosmin Alexandru „viitorilor antreprenori”.

„Succesul in antreprenoriat incepe cu un dezechilibru mare. La deschiderea afacerii, am petrecut 72 de ore incontinuu in birou. Eu faceam de toate”, a continuat fondatorul Wanted Transformation.

Sursa foto: facebook.com/cosminalexandru.ro


Sa-ti pui ideea in practica acum

„O persoana, care are o idee si nu o pune in practica, face o mare greseala”, crede Mihai Marcu (foto), fondator al clinicii MedLife, care la randul lui regreta ca a avut multe idei si nu le-a pus in practica. „Eu cred foarte mult in antreprenoriatul romanesc”, a completat antreprenorul.

Totodata, Mihai Marcu a tinut sa le explice elevilor diferenta dintre a fi antreprenor si om de afaceri. „Un antreprenor este cel care creeaza business-uri, locuri de munca, valoare adaugata si plateste taxe. Un om de afaceri cumpara terenuri si vile, iar maine le vinde”.


Sa indraznesti sa risti oricand

De asemenea, Mihai Marcu i-a incurajat pe elevi sa-si asume riscuri si sa inceapa sa actioneze, indiferent de ce zic familia, rudele si prietenii. „Un antreprenor este cel care are tendinta de a face, de a avea ambitie. Antreprenoriatul se face si fara scoala”, sustine fondatorul MedLife.

La conferinta a fost prezent si Alex Milcev (foto), un asociat al companiei de audit si consultanta financiara, Ernst&Young, potrivit caruia „lumea asta se invarte in jurul antreprenoriatului, iar privatul este mai puternic decat companiile de stat”.

Milcev a subliniat ca, potrivit unui studiu, 30% din sansele de antreprenoriat in Romania sunt tinerii intre 18 si 24 de ani, 60% barbatii si 40% femeile.


Profitati ca sunteti tineri si aveti multa energie

Totodata, Milcev a subliniat ca atunci cand te apuci de o afacere, trebuie sa ai multa energie, de care de altfel se bucura tineri. Astfel, el a punctat cele mai importante avantaje pentru antreprenoriat in randul tinerilor:
- Sustinerea parintilor
- Nu aveti familie, nu aveti copii
- Sunteti tineri, cand o sa aveti 30 de ani, o sa va ocupati de probleme cu colesterolul
- Nu aveti credite

Actionarul Ernst&Young sustine ca „activitatea de antreprenoriat roman se invarte in jurul Bucurestiului”, 70% dintre afaceri se deschid in mediul urban, iar 20% sunt in Capitala. „Afacerile pot fi facute oriunde, la sat. Esti antreprenor oriunde ai fi”, a completat Milcev.


Nu exista o formula de succes: invata ca sa reusesti

„Teama de esec opreste initiativa in antreprenoriat”, mai subliniaza Milcev, care a facut diferenta dintre America si Germania, doua tari de succes, pe strategii opuse. America, explica el, este locul unde esecul este apreciat si tolerat, iar Germania este locul in care esecul este condamnat si in care „este pusa o pata neagra pe tine” daca esuezi in afaceri.

„Probabil nu exista o formula de succes. Dar toata lumea recunoaste ca America este un exemplu”, a dezvaluit actionarul Ernst&Young, potrivit caruia 24% din romani percep esecul ca o lipsa de competenta si doar 12% ca o oportunitate de relansare. „Daca nu invatam, stagnam. Daca stagnam, nu reusim”.


Renunta la nepasare

„Antreprenoriatul este un stil de viata, este o atitudine care pleaca de la un cuvant: ‹pasare›”. Asta crede Dragos Anastasiu (foto), fondatorul Eurolines in Romania si care crede ca antreprenorii sunt oameni carora le pasa, care au energie si initiativa. Totodata, Anastasiu a glumit cu elevii pe care i-a intrebat daca stiu „Cei trei P”, parinti, prieteni si alti prosti.


Cand iti descoperi pasiunea, s-a terminat cu munca

In opinia lui Anastasiu, conteaza continuitatea si backgroundul, adica sa descoperi ce pasiune ai si sa o alimentezi cu studii de specialitate pe care ulterior sa le concretizezi in viitoarea ta afacere. „Cand descopera pasiunea, nu mai muncesti, s-a terminat cu munca”, ii incurajeaza Anastasiu pe elevii de liceu. „Cand lucrezi cu pasiune, nu te mai uiti la ceas, asa cum faceti in timpul orelor”, glumeste in continuare antreprenorul, care le mai spune „viitorilor antreprenori” ca in fiecare zi sa faca ceva pentru ei insisi, cum ar fi sa citeasca.

Cosmin Alexandru (Wanted Transformation), Dragos Anastasiu (Eurolines), Mihai Marcu (MedLife) si Alex Milcev (Ernst&Young Romania) au discutat cu 200 de elevi de liceu din Bucuresti despre ce inseamna sa fii antreprenor, la conferinta „Vreau sa fiu antreprenor”, organizata de Romanian Business Leaders (RBL), in cadrul ASE. Evenimentul a avut loc pentru prima oara in Capitala, iar pana acum a fost implementat in marile orase universitare din tara.




Citeste si