Uday Kotak, cu o avere de 600 milioane de dolari, este al doilea antreprenor din India care castiga acest premiu dupa reusita din 2003 a lui N.R. Narayana Murthy, fondatorul companiei Infosys. Uday Kotak a castigat acest premiu datorita faptului ca a creat o institutie financiara cu 25.000 de angajati intr-un domeniu puternic reglementat si cu multe provocari.

Antreprenorul a fondat Kotak Capital Management Finance Ltd in 1985, iar compania sa a devenit prima institutie financiara nebancara (IFN) din istoria Indiei transformata in 2003 in banca. Compania a crescut de la o investitie initiala de 250.000 de dolari la un grup international cu venituri de 2,8 miliarde de dolari in prezent. Cu sediul central in Mumbai, banca are 605 de sucursale in 354 de localitati din India si birouri internationale in Londra New York, Dubai, Abu Dhabi, Mauritius si Singapore. Divizia de investitii a guvernului din Singapore a cumparat 2,6% din banca sa pentru 210 milioane de dolari, ceea ce evalueaza compania la 8,4 miliarde de dolari.

Primesc acest premiu in numele celor 1,2 miliarde de conationali indieni, a spus Uday Kotak la ceremonia care s-a desfasurat la Monte Carlo.

Castigatorul de anul trecut al competiei este antreprenorul de origine turca Hamdi Ulukaya, fondator si CEO al companiei Chobani, cu sediul in Statele Unite ale Americii (10 lucruri de invatat de la Entrepreneur Of The Year).

Antreprenorul anului 2012 este, de asemenea, un bancher, James Mwangi, fondator Kenya's Equity Bank Limited, cea mai mare banca din Africa Centrala si de Est, iar in 2011 castigatoare a fost Olivia Lum, CEO Group Hyflux Limited, Singapore. Castigatorul din 2010 a fost Michael Spencer, CEO Group ICAP, din Marea Britanie.

Citeste si:

Incepand cu anul acesta, Ernst & Young Romania s-a afiliat la programul international Entrepreneur Of The Year (EOY), derulat de companie la nivel global. EY ofera, astfel, oportunitatea antreprenorilor din Romania sa participe la cel mai amplu si mai prestigios proiect global de business adresat antreprenorilor. Programul Entrepreneur Of The Year a fost demarat de Ernst & Young in 1986, in Statele Unite si, incepand cu 1993, a fost extins la nivel international. In prezent, EOY se deruleaza in peste 50 de tari, iar anul viitor Romania va avea un reprezentant in marea finala de la Monte Carlo.

Pentru a se putea inscrie in concurs, un antreprenor trebuie sa respecte mai multe criterii, printre care: compania sa trebuie sa fie creata de minimum trei ani, sa aiba cifra de afaceri pentru minimum doi ani, sa dispuna de cel putin 10 angajati.

Entrepreneur of the Year: 10 motive sa participi