27 Octombrie 2014

A investit 5.000 de euro intr-o afacere cu dulciuri dupa o reteta veche de 100 de ani



Camelia Ghican, o fosta economista in varsta de 50 de ani, a facut anul acesta primii pasi in antreprenoriat investind circa 5.000 de euro intr-o afacere cu dulciuri realizate dupa o reteta veche de mai bine de 100 de ani.

Camelia Ghican a absolvit in 1987 Academia de Studii Economice din Bucuresti si pana in martie anul acesta a lucrat ca si economist. Si-a dorit insa sa readuca pe piata un desert rafinat, dupa o reteta veche de mai bine de 100 de ani, care se servea la Casa Regala si palatele boierilor Ghica. Dulciurile sunt realizate manual, din ingredient naturale, fara E-uri sau aditivi.

“Cornetul este secretul prajiturii, se lucreaza foarte greu, cu o manopera elaborata, pe tavi unse cu ceara de albine, taiate fierbinti cu cutite incinse in foc, numai in 2 persoane, pe niste fuse speciale de lemn. Este o reteta de pe vremea fanariotilor, adusa de cofetarii boierilor Ghica odata cu venirea si stabilirea lor in Moldova pe Valea Trotusului si transmisa din cofetar in cofetar, din generatie in generatie”, explica Camelia Ghican pentru WALL-STREET.ro.

A investit aproximativ 5.000 de euro, iar profitul a aparut dupa cateva luni de la lansarea afacerii. Daca la debutul business-ului s-a confruntat cu probleme de tipul gasirii unui spatiu adecvat pentru amenajarea laboratorului si obtinerea autorizatiilor sanitar-veterinare, in prezent antreprenoarea vorbeste despre dificultati in gasirea a inca unui angajat. In laborator lucreaza in prezent doar doi angajati. Materia prima folosita este furnizata de firme selectionate atent. “De exemplu, lucrez cu nuca de calitate, miere de albine, crema ganache din cacao si ciocolata belgiana superioara”, afirma Camelia Ghican.

Cornetele boieresti ale Casei Ghican pot fi achizitionate de la targul de produse traditionale din Agronomie si Unirii - Nerva Traian din Capitala. “Sunt clienti care cumpara in fiecare week-end sau in timpul saptamanii pe baza de comanda prealabila pentru evenimente in familie sau la birou. Ne-am axat pe un singur tip de prajitura, care nu se gasesc in alte cofetarii, (desert de nisa) aceste cornete boieresti, 65 lei/kg”, mai spune antreprenoarea.

Pentru anul viitor aceasta intentioneaza sa acceseze fonduri europene pentru dezvoltarea afacerii si sa mai angajeze cel putin doi salariati. In plus, Camelia Ghican si-a propus sa extinda oferta de cornete boieresti pentru portofoliul de deserturi ale cafenelelor din Centrul Vechi din Bucuresti sau al restaurantelor cu specific traditional.

Cifra de afaceri pe care antreprenoarea o estimeaza pentru acest an ajunge la 200.000 de lei.

Importurile de ciocolata si alte produse ce contin cacao au atins anul trecut 46 mil. kg, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Valoarea totala a importurilor de ciocolata s-a cifrat anul trecut la circa 145 de milioane de euro.



Citeste si