Cinci prieteni au facut prima gradinita tech, unde copiii lucreaza cu unelte care le sunt interzise in alte medii

Teko Kindergarten este prima gradinita tech din Romania, deschisa in Bucuresti in urma cu cateva luni de cinci antreprenori. Daca cuvantul "tech" va face sa credeti ca aici copiii stau toata ziua cu ochii in tableta, laptop sau telefon, aflati insa ca ei folosesc de fapt unelte care le sunt interzise in alte medii: fierastrau electric, bormasini sau pistol de lipit. Toate pentru a intelege mai bine mediul in care traiesc.

Dupa 4 ani de cercetare de piata si dupa ce au vazut 20 de vile, Vlad Andrei (CEO Teko si cofondator IKEDOO), Madalina Marinescu (psiholog), Maria Varvaroi, Emma Vidaeff si Dumitrita Rosca au lansat in 2015 prima gradinitia tech din tara.

"Investitia totala se va ridica la 200.000 de euro. Am investit jumatate din suma in 2015 si urmeaza sa terminam investitia in 2016. Din bugetul total, aproximativ 70% este alocat amenajarilor, dotarilor spatiului si materialelor didactice, iar restul este pentru cheltuielile operationale. Ajutoarele de baza au fost familia si prietenii. Noi ne-am pus la bataie economiile, iar prietenii sunt cei care ne-au ajutat sa ajungem la suma necesara pentru inceperea proiectului", spune Emma Vidaeff.

Cum functioneaza gradinitia tech

La Teko Kindergarten este aceeasi curricula ca la orice alta . Copiii scriu si deseneaza pe hartie, dar in acelasi timp folosesc tehnologia ca mijloc pentru a intelege mai bine lumea din jurul lor. Prin urmare, tehnologia inseamna 30-40% dintr-o activitate in care copiii pot folosi ciocane, cuie, suruburi, bormasini, pistoale de lipit, fierastraie, roboti, aplicatii, laptop, tableta, videoproiector si alte instrumente pentru a-si explica concepte abstracte.

Ii provocam pe copii sa lucreze cu unelte care le sunt interzise in alte medii.

Citeste si:
Coronavirus: Scenariul roşu, aprobat pentru o şcoală şi o grădiniţă...
Coronavirus: Scenariul roşu,...
Citeste si:
Temperatura normala a corpului
Temperatura normala a corpului

"Ziua incepe cu descoperirea materialelor din spatiul de joaca si familiarizarea cu tema zilei. Materialele se schimba periodic si de fiecare data sunt alese jocuri si elemente care ii ajuta pe copii sa afle lucruri despre subiectele pe care le vor aborda. Diferit la Teko Kindergarten este faptul ca ii provocam pe copii sa lucreze cu unelte care le sunt interzise in alte medii. De exemplu, am folosit lemne, un fierastrau electric, bormasini, pistolul de lipit si sfoara ca sa construim impreuna cu copiii un brad pe care apoi sa il impodobeasca", explica Emma Vidaeff, cofondatorul gradinitei.

Materiile sobre, cum sunt matematica si geometrica, sunt invatate cu o balanta numerica, respectiv cu corpuri geometrice construite din polistiren de catre copii insisi.

In prezent, la Teko este inscris un numar mic de copii, de care se ocupa doi educatori. Pe parcurs, grupele vor numara maximum 15 copii in fiecare dintre cele patru sali de clasa, intr-un spatiu de 700 metri patrati. Gradinita are si un spatiu exterior de 200 mp.

Citeste si:
Metro Systems a lansat Tech'N Trade in Cluj-Napoca
Metro Systems a lansat Tech'N...

"Dupa cei 4 ani de cercetare a tot ce inseamna piata de educatie din Romania, am ajuns la concluzia ca ceea ce ni se potriveste cel mai bine, prin prisma stabilitatii afacerii si a fluctuatiilor scazute, este un concept inovator pe piata de gradinite. In plus, beneficiaza de o piata in crestere cu 20% pe an, crestere pe care noi am observat-o de peste 10 ani in Romania si, mai ales, in Bucuresti. Nu doar societatea elitista, cu venituri foarte mari, isi permite acum sa acceseze o gradinita privata; din ce in ce mai multi freelanceri, mici antreprenori si angajati corporate au inceput sa se indrepte catre educatia privata", argumenteaza Emma Vidaeff de ce pariaza pe o astfel de gradinita.

Astfel, fondatorii Teko Kindergarten estimeaza ca primul an de activitate le va aduce o cifra de afaceri de 150.000 euro si ca vor recupera investitia totala pana in 2017.

Descopera mai multe idei de business pe Raftul cu Afaceri.

Citeste si:
Cum arată robotul de 2 metri care aranjează produsele pe rafturi
Cum arată robotul de 2 metri...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Start Up »Setari Cookie-uri