Noua editie 2015 a raportului Global Entrepreneurship Monitor (GEM) arata ca, la nivel mondial, antreprenoriatul este perceput ca avand un statut social ridicat iar doua treimi dintre adulti considera ca este o alegere buna pentru o cariera de viitor.

Romania se situeaza pe locul 4 la nivel mondial in ceea ce priveste planurile antreprenorilor de a recruta in urmatorii 5 ani si peste media europeana a intentiilor de a demara o afacere.

66% dintre adultii din intreaga lume vad antreprenoriatul ca pe o alegere buna de cariera si mai mult de jumatate din populatia activa simte ca are capacitatea de a incepe o afacere - arata raportul Global Entrepreneurship Monitor (GEM) 2015 Global Report publicat luna aceasta, studiu sponsorizat de Babson College, Universidad Del Desarrollo, Universiti Tun Abdul Razak, Tecnológico de Monterrey si London Business School.

Aflat la cea de a 17-a editie anuala consecutiva, Raportul GEM ramane cel mai cuprinzator si unic studiu de acest gen.

Majoritatea intreprinzatorilor din intreaga lume incep o afacere mai degraba pentru ca au o oportunitate decat din necesitate. Aceasta in proportie de 78% in economiile bazate pe inovatie si de 69% in cele care se bazeaza pe eficienta. In Romania, care este de asemenea o economie bazata pe eficienta, acest procent este de 69,3%. “Faptul ca intreprinzatorii din economiile mai putin dezvoltate ar fi motivati de necesitate pentru a incepe o afacere este o perceptie gresita destul de raspandita, afirma Donna Kelley, profesor la Babson College si coordonatorul raportului. Realitatea este ca oportunitati antreprenoriale de diferite tipuri exista oriunde in lume si ca pretutindeni exista intreprinzatori ambitiosi care isi urmeaza aspiratiile.“

Citeste si:
Future Banking Meetups: Românii, între angajați și freelanceri
Future Banking Meetups:...

In Romania, rata activitatii antreprenoriale in stadiu incipient (TEA*) este de 10,8% in 2015, fiind vorba de procentul din populatia activa care a facut ceva pentru demararea unei afaceri (a strans bani, a elaborat un plan de afaceri, etc.) sau care are deja o companie cu o vechime de pana le 3,5 ani. Acest indicator specific GEM are tendinta de a scadea pe masura ce economia se dezvolta. Romania se situeaza in anul 2015 la mijlocul clasamentului (ocupand locul 30 printre cele 60 de tari care au participat la proiectul GEM in anul 2015). Fata de 2014, Romania inregistreaza o usoara scadere de 0,5 puncte procentuale, insa depaseste in continuare media europeana care este de 7,8% sau rata TEA a unor tari precum Ungaria (7,9%), Polonia (9,2%) sau Bulgaria (3,5%).

Aproape un sfert dintre adultii din cele 60 de tari care fac parte din aceasta ancheta intentioneaza sa inceapa o afacere in urmatorii trei ani. Procentul este de 29% in Romania, ceea ce o situeaza pe locul 16 in lume si mult peste media europeana de 12,8%. Se inregistreaza insa o usoara scadere fata de 2014, cand 32 % dintre romanii de peste 18 ani erau interesati sa se lanseze in afaceri. In paralel, implicarea guvernului ramane foarte redusa: locul 48 din 62 in ceea ce priveste programele si politicile de sprijinire a antreprenoriatului.

Proportia antreprenorilor cu asteptari medii spre mari privind crearea de locuri de munca este similara, indiferent de nivelul de dezvoltare al tarii respective: unul din cinci antreprenori afirma ca vor angaja cel putin sase persoane. In Romania, acest procent este peste media mondiala, cu 39,8 % de intreprinzatori care isi propun sa angajeze sase sau mai multe persoane in urmatorii 5 ani, ceea ce o situeaza pe locul 4 printre cele 60 de economii studiate, cel mai bine plasata dintre economiile europene.

70% dintre adultii din intreaga lume considera antreprenorii ca avand un statut social ridicat in societatile in care traiesc. In toate economiile, cea mai mare rata de participare antreprenoriala apartine persoanelor care se afla la mijlocul carierei profesionale, din grupele de varsta 25-35 si 35-44 de ani.

Citeste si:
Dragoș Anastasiu: Am crezut că le știu pe toate și am plătit o...
Dragoș Anastasiu: Am crezut...

Aproape jumatate sau chiar mai mult dintre antreprenorii din economiile bazate pe factori si pe eficienta activeaza in domeniul comertului en gros sau cu amanuntul, in timp ce aproape jumatate dintre antreprenorii din economiile bazate pe inovare au demarat afaceri in IT, precum si in domeniile financiar, sanatate, educatie si alte servicii. Sectoarele principale de activitate in care se incep afaceri in Romania sunt comertul (30,4%) si agricultura (24%).

“Niciodata nu a fost atat de important ca acum sa intelegem ce anume poate inhiba sau stimula antreprenoriatul in diferite contexte, caci multe economii se lupta cu dificultati, mai ales in tarile in curs de dezvoltare, iar somajul este in crestere.” – spune Directorul Executiv al GEM si autor al raportului, Mike Herrington. “Global Entrepreneurship Monitor ne permite sa avem o perspectiva suplimentara asupra activitatii antreprenoriale si sa analizam cele mai bune practici care ajuta la dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii.”

Economiile bazate pe factori de productie prezinta cea mai mare rata de activitate antreprenoriala in stadiu incipient (TEA) in randul femeilor adulte, de 20%. Aceste economii prezinta de asemenea si cea mai ridicata rata de antreprenori in randul barbatilor, ceea ce se traduce prin aproape 9 femei care au pornit o afacere pentru fiecare 10 barbati intreprinzatori.

“Capacitatea antreprenoriala a unei economii depinde de co-existenta diferitelor tipuri de comportament antreprenorial, ceea ce ajuta la asigurarea unei tranzitii de la stadiul de somer la cel de independent si apoi la cel de a se lupta pentru a crea locuri de munca, a inova, a actiona la nivel global.” Spune Slavica Singer, profesor la J.J. Strossmayer University of Osijek si autor al raportului. “Cu ajutorul Global Entrepreneurship Monitor, noi cautam sa-i sensibilizam pe cei care decid si reglementeaza politicile antreprenoriale, persoane care pot contribui la conceperea unor ecosisteme care sa sprijine antreprenoriatul in intreaga lume.”

Citeste si:
10 start-up-uri de tehnologie au devenit alumni ai Acceleratorului...
10 start-up-uri de...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Start Up »Setari Cookie-uri