6 Iulie 2016

Ingenius Hub, cel mai nou accelerator pentru start-up-uri din Bucuresti. Cum arata si ce iti propune



Un hub care se diferentiaza prin faptul ca mizeaza pe consultanta oferita in atragerea de fonduri europene si o echipa de traineri care are timp pentru mentorat. Acestea ar fi cele doua avantaje ale Ingenius Hub, cel mai nou hub si accelerator pentru start-up-uri din Bucuresti, dupa cum afirma Rodica Lupu, managing partner al Loop Operations, compania care a lansat proiectul.

Ingenius Hub a fost infiintat in noiembrie anul trecut cu o investitie de 40-50.000 de euro, ca parte a unui proiect cu finantare europeana nerambursabila, derulat de Loop Operations, in parteneriat cu ASE Bucuresti, CCDL si Arott - „Fii T.A.Re! - Tineri Antreprenori Responsabili”.

„Prin acest hub ne propunem sa lucram cu start-up-uri sau oameni aflati la inceput de drum. Este un moment bun mai ales pentru ca sunt foarte multe persoane care par sa aiba curaj sau au nevoie sa fondeze o afacere. Pe langa hub si serviciile conexe acestuia, oferim mentorat astfel incat start-up-urile sa creasca mai repede decat noi”, afirma Rodica Lupu.

Cine sunt mentorii

Printre mentori se numara Mihai Chiratcu, Razvan Pascu, Loredana Manolache, Ciprian Sabau, acestia urmand sa ofera consultanta in domenii precum vanzari, relatii publice, marketing, contabilitate.

„Ne-am dorit sa atragem persoane cunoscute in ceea ce priveste investitorii si partea de networking, dar, pentru mentorat, am vrut oameni competenti si la care antreprenorii pot sa aiba acces. Mentorul trebuie sa fie dispus sa ofere din timpul sau unui om la inceput de drum. Daca am fi apelat la persoane foarte cunoscute, nu cred ca functiona, nu cred ca acestea ar fi putut sa le fie alaturi start-up-urilor asa cum ne dorim. In general, in cadrul workshop-urilor noastre antreprenorii primesc solutii individuale pentru ca le organizam in spatii mici. In schimb, intr-o sala mare, cu foarte multi intreprinzatori, doar unul sau doi pot sa intrebe ce isi doresc”, declara Lupu.

Ingenius Hub nu vizeaza afaceri dintr-un anumit domeniu, ci mizeaza pe gradul de inovatie al acestora.

Cat costa si ce servicii ofera Ingenius Hub

„Afacerile pe care le targetam sunt din segmente diverse, nu ne intereseaza o anumita industrie, ci cat sunt de inovatoare. Pentru ca poti inova in cultura, vanzari, servicii de baza. De exemplu, unul dintre start-up-urile inscrise se numeste Voyager Van, iar tanarul care l-a fondat a creat o rulota prin intermediul careia vrea sa ofere cafea proaspata la birou. El are un potential foarte mare pentru ca este extrem de motivat. O alta zona care se dezvolta mult este cea de software, insa, din pacate, creste partea de outsourcing, iar aceasta este mai putin creativa. Stiu ca exista hub-uri specializate de IT, dar ne-ar placea sa sprijinim aceasta zona de creare de produse noi”, afirma fondatoarea Ingenius Hub.

Ingenius Hub are doua spatii de lucru, ambele in apropiere de Piata Universitatii. Pachetele pentru inchirierea unui spatiu de lucru incep de la 8 euro pe zi si ajung la 250 de euro pe luna. Acestea includ servicii specifice administrarii afacerilor (contabilitate, HR, IT, branding, secretariat, curierat), dar si ore de mentorat si consultanta, precum si participari la evenimente. In plus, pentru membrii hub-ului cu abonamente contractate pe 6 luni ofera consultanta pentru atragere de finantare fara avans.

"Capacitatea maxima este de 35 de locuri. Gradul de ocupare mediu este de aproximativ 50%, iar pe perioada verii este mai mic, deoarece tinerii antreprenori sunt mai putini activi. Celor care folosesc hub-ul cu regularitate li se adauga si participantii la evenimentele si atelierele noastre de business, sustinute de mentorii Ingenius Hub", spune Rodica Lupu.

Loop Operations, compania care a fondat Ingenius Hub, este o firma specializata in obtinerea de fonduri europene care a fost infiintata in 2004 de catre antreprenoarea Rodica Lupu. Pana in 2010 compania a oferit servicii de comunicare.

„Aveam aceasta idee a unui hub si discutam despre ea inca din 2011. Insa nu aveam in minte cuvantul hub. Ii ziceam incubator pentru ca la acel moment nu existau hub-uri, nu existau fonduri si nici aceasta deschidere a antreprenorilor de a fonda afaceri”, a explica Rodica Lupu.

Finantari europene de 200.000 de euro pentru afaceri in mediul urban

Ea adauga ca si-ar dori sa investeasca in start-up-uri atat personal cat si impreuna cu alte persoane.

“Eu vizez diversificarea portofoliului Loop Operations si imi doresc sa investesc in tineri cu potential. Pot sa investesc singura, impreuna cu cineva sau sa ofer mentorat. In prezent suntem in discutii cu mai multi antreprenori care isi doresc implicarea noastra si vom selecta ideea sau ideile in care sa investim. Pe langa aceasta, incercam sa ajutam membrii Ingenius Hub sa atraga fonduri si finantare din diverse surse. Spre exemplu, luna aceasta incurajam tinerii sa raspunda la apelul POR 2.1 si sa aplice pentru finantare europeana in valoare de pana la 200.000 de euro pentru afaceri dezvoltate in mediul urban. In general sustinem companii din orice domeniu, atata timp cat acestea se bazeaza pe idei inovatoare", afirma fondatoarea Ingenius Hub.

Rodica Lupu afirma ca, in prezent, nu ar investi mai mult de 50.000 de euro intr-o singura afacere.

"As prefera mai multe investitii de cate 50.000 de euro sau mai putin, decat sa aloc un capital mai mare unei singure afaceri. Criteriile mele sunt legate in special de gradul de inovare pe care il prezinta propunerile. Nu imi plac lucrurile conventionale, de aceea as risca mai mult pentru o idee trasnita, in care crede cu tarie un om destul de <<nebun>> ca sa mearga cu ea pana in panzele albe, decat pentru o afacere clasica, oricat de sigura ar fi aceasta. Avem alaturi si alti potentiali investitori, asadar potentialul investitional e mai mare decat al firmei sau al meu personal. Cred insa ca tinerii trebuie sa invete sa investeasca ei insisi, macar putin, in dezvoltarea lor si in propriile idei", declara Lupu.

Domeniul hub-urilor pentru afaceri devine unul tot mai aglomerat in Bucuresti, printre cei mai importanti jucatori numarandu-se Impact Hub, TechHub, We love digital sau NOD Makerspace.



Citeste si